Dansk nyhedskrig på nettet

MediaWatch

Bortset fra frontrunnere som Politiken, eksisterede der knapt nok et eneste journalistisk website for 3-4 år siden. Nu følger en tæt konkurrence om læsernes opmærksomhed.

I Danmark kan der følge Danish Online News Association (DONA) tælles mere end 50 nyhedssites, bestående af de gamle mediers websites, men også en voksende gruppe af rene web-baserede nyhedsservices, der nyder godt af lave distributionsomkostninger på nettet. Så godt som alle aviser, landsdækkende såvel som regionale, kan tilbyde sine læsere en eller anden form for nyhedsudbud på nettet. Ikke overraskende er det de store morgenaviser, der kan og vil placere flest ressourcer i deres netaviser, men ellers er udbyderne meget forskellige i kvalitet og målsætning.

Blandt udbyderne kan nævnes www. berlingske.dk med nyheder, der opdateres løbende. www.bt.dk med meget få nyheder, der dog opdateres døgnet igennem. www.ekstrabladet.dk domineret af sportsnyt, www.borsen.dk, hvor man kan læse dagens 30 seneste nyheder, og det nyeste IT tillæg, www. cnndanmark.dk fra CNN og Berlingske Tidende. www. danske-nyheder.dk med nyheder fra et lille dansk pressebureau. Public service-kanalernes udbud fra www.dr.dk og www.TV2.dk, hvor sidstnævnte er blandt de top fem mest besøgte sites i landet. www.information.dk, der mener, at to ledere og en nyhedsanalyse er indhold nok.

Desuden lidt debat og dokumentation, men ikke noget rigtigt interessant. www.jp.dk med et meget besøgt site for både ikke-registrerede og for betalende brugere. www.polinfo.dk - Danmarks største avisdatabase med artikler helt tilbage fra 1975, og www.pol.dk som leverer mange nyheder, der opdateres kontinuerligt. www. tv2regionerne.dk, hvor man kan se nyhedsudsendelserne fra de 8 regionale TV2-stationer.. www.oresundsnyt.dk er et samarbejde mellem Berlingske og Svenska Dagbladet om nyheder for Øresundsregionen. www.stiften-aarhus.dk og de andre Stifts-tidender udbyder mange nyheder i webudgaver af den daglige avis.

Gruppen af rene webnyhedsudbydere tæller bl.a. www.yahoo.dk og www.jubii, der tilbyder et lille antal pressemeddelelser, samt www.infopaq.dk, www.forum. dk/nyheder, www.netavisen.dk og www. rapporten.dk

Dansk nyhedssite

Websitet "25timer.dk" regner med at gå i luften i løbet af sommeren. Ifølge en pressemeddelelse forhandler 25timer.dk med investorer og en redaktør fra et større landsdækkende medie. Poul Høgsted fra Høgsted og Høgsted og Bent Rønde Jacobsen er idémændene bag 25timer.dk, der vil fokusere på erhverv, sport og hårde nyheder. Samtidig vil man supplere med rubrikmarkederne for bil, bolig og job. 25timer.dk regner med at investere 30 millioner i det første driftsår. Pengene skal blandt andet gå til at ansætte et større antal journalister.

Statsstøtte påvirker markedet

Dette forår er der imidlertid opstået en anden trussel, der kan få stor indflydelse på konkurrencen mellem web-nyhedsudbyderne. DR og TV2 står til at modtage 100 mio. kroner hver i licenspenge fra 2001-2004. Kulturministeren har pålagt DR og TV2 en public-service forpligtelse til også at levere stof til Internettet - efterfulgt af en portion licenskroner. Ministeren har udtalt, at hun hellere ser mere net-produktion end flere TV-udsendelser.

Det kan betyde et skift på web-mediefronten i Danmark. Flere af landets aviser som Jyllands-Posten, Børsen, Aktuelt og Politiken har satset en hel del på nettet, og det har over årene skaffet dem en stor læserloyalitet. Den læserloyalitet, som har kostet aviserne mange udviklingskroner, trues nu af public service-stationernes statsstøtte, der er i en størrelsesorden, som langt overstiger enhver internetavis' formåen, advarer DONA på www.dona.dk

Europæiske konkurrenter

World Online er et paneuropæisk Internet kommunikationsselskab med hovedsæde i Holland. De har 1.5 millioner private abonnenter og 30.000 forretningsklienter (eksklusiv 400.000 brugere af Telinco Network). World Online udbyder internetindhold i 15 lande og har strategiske alliancer med blandt andre Shell Bouygues, Microsoft, Bertelsmann, Reuters, Oracle, og Vodacom.

World Online ligner mere og mere en væsentlig repræsentant for den tredje slags aktør på webbets nyhedsmarked: De store europæiske portaler for nyheder og underholdning af enhver art. World Online International og Endemol Entertainment har netop annonceret samarbejde om nye online- og TV-reality-formater.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også