MediaWatch

Staten vil tjene godt på licensstigninger

Sidste år fik Telestyrelsen et stort underskud fordi man havde solgt langt færre radiokæder end forudsat i budgettet. I stedet for at tvinge besparelser igennem, besluttede politikerne i forbindelse med finanslovsforliget, at de manglende penge skulle betales af "kunderne" - d.v.s. lokalradioerne, lokal-tv stationerne, Danmarks Radio og TV2.

Stationerne betaler hvert år et beløb for adgang til frekvenserne. Sidste år var beløbet for de svage frekvenser (som benyttes af de lokale stationer samt som hjælpefrekvenser til TV2 og DR) ca. 24.000 kroner. For de stærke frekvenser som kun TV2 og Danmarks Radio har adgang til var beløbet ca. 120.000 kr. pr. frekvens.

I år har stationerne fået regninger, der er steget med ca. 50 %, så de svage frekvenser nu koster 35.670 kr. pr. stk., mens de stærke frekvenser er oppe på 178.000 kr.

Alene for lokal-tv stationerne betyder det en ekstra udgift på knap en halv million kroner for at kunne dække ca. 60 % af landet og mange af stederne endda kun utilstrækkeligt med "sne" på skærmen.

For de TV2 og Danmarks Radio er ekstra udgiften hhv. 1,2 mio. kr. og ca. 800.000 kr.

"Især for de lokale tv-stationer er det alvorligt, idet de i forvejen er pressede af netværksafgiften som ministeren i strid med lovgivning har ladet stige til mere end det dobbelte," siger formanden for KOMM, Bent Helvang.

"Hvis politikerne lader licensen stige betyder det, at Danmarks Radio og TV2 får dækket den ekstra udgift, mens der ikke er nogen form for kompensation til hverken de kommercielle lokalradio- eller tv-stationer, "siger Bent Helvang.

"De ikke-kommercielle radio- og tv-stationer får også gennem puljemidlerne del i licensmidlerne, så de kommercielle stationer er de eneste der bliver "straffet" af finanslovsforhandlingerne," påpeger Bent Helvang.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs