Internettets pris- og afregningsstruktur

MediaWatch

Indenfor det sidste år har der været en fantastisk stor pris- og produktudvikling på nettet. Udviklingen er næsten kommet dertil, hvor man kan sige, at annoncer på nettet bliver købt og planlagt ud fra nettets styrker og ikke i henhold til hvordan man i traditionelle medier foretager annonceindkøb. Figur 1 illustrerer udviklingen i afregningssystemer.

Køb af eksponeringer

Godt nok blev nettet udråbt til mediet, som "kunne alt", og var det, som enhver annoncør havde drømt om. Man kunne eksempelvis levere en given annonce til en dansk bruger i en IT virksomhed på en udenlandsk site på en given dato på et givent tidspunkt og både med teknisk frekvens og sekvens. Desuden kunne man tracke alt, lige fra den første eksponering til et reelt salg på annoncørens hjemmeside.

Annonce-styringssystemer

Stort set alle sites kunne dog på den ene eller anden måde måle sideeksponeringer, uservisits, bannereksponeringer og klik. Specielt i relation til måling af antal sideeksponeringer og uservisits var der mange kreative muligheder for dette.

Det var også yderst sparsomt, hvad der var af målgruppeanalyser på de forskellige sites hvilket også vanskeliggjorde planlægningen af kampagner. I 1999 havde de fleste større medier et acceptabelt annoncestyrings-system samtidig med, at det var muligt at få flere og bedre målgruppedata.

Køb af klik

I takt med den stigende penetration på nettet og et øget forbrug oplevede de forskellige medier en stadig større trafik. Men samtidig med den større trafik faldt klik-raterne, og der skulle måske over dobbelt så mange eksponeringer til for at få den samme respons, som var mulig bare et halvt år tilbage. Det var derfor naturligt at vende blikket mod køb af effekt, og køb af klik.

Læs hele artiklen i iNetWatch nr. 13

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også