MediaWatch

Fjendtlig overtagelse af Mannesmann optrappes

I løbet af ugen vil topledelsen samles for at finde ud af hvor stort, et nyt og mere attraktivt tilbud til Mannesmann skal være. Det nye tilbud ventes at blive fremsat i løbet af ugen. Hvis ikke Mannesmann accepterer det nye tilbud, er Vodafone villige til at gå direkte til rivalens aktieejere, med et købstilbud, og dermed vil, hvad, der kan gå hen og blive verdenshistoriens største fjendtlige overtagelse, være udløst.

Mannesmann begrunder afslaget på forrige købstilbud med, at de har en bedre strategisk position end Vodafone, og at tilbudet slet ikke svarer til værdien af det potentiale, som Mannesmann besidder. Mannesmann regner med, ikke mindst som følge af virksomhedens seneste over-tagelse af Orange i England, at være i en så fordelagtig position på det europæiske marked, at de i den kommende tid vil få en kraftig vækst. Det europæiske marked for mobil telekommunikation vurderes af eksperter til at ville blive fordoblet frem til år 2004 til i alt $100 milliarder.

Vodafone's ivrige engagement i at overtage Mannesmann skyldes blandt andet, at Mannesmann har udfordret Vodafone på deres hjemmemarked i England ved at overtage Vodafone's største konkurrent Orange.

Samtidig partnere

Ejerkredsen i Mannesmann udgøres af nogle af Tysklands tungeste industrivirk-somheder. I denne uge har Vodafone afholdt møder med Mannesmann's amerikanske investorer. Her håber Vodafone på en mere velvillig indstilling. Mannesmann's bestyrelse består af medarbejdere og aktieejere. Aktieejerne er blandt andet Hutchison Whapoa, der oprindeligt ejede Orange, men som nu er en del af Mannesmann gruppen med en andel på 10 procent. Det amerikanske Federation of Labor-Congress of Industrial Organisations kontrollerer indirekte 13 procent af Mannesmann aktierne, som ejes kollektivt af amerikanske pensionsfonde. Det er disse pensionsfondes repræsen-tanter, som i den kommende uge skal mødes med Vodafone.

Administrerende direktør for Vodafone, Chris Gent, er kommet med udtalelser om, at en sammenlægning af Vodafone AirTouch og Mannesmann er nødvendig, hvis de to teleselskaber skal klare sig i konkurrencen med de store amerikanske telekoncerner. I den forbindelse forudser Gent, at telebranchen i Europa højst kommer til at bestå af fire eller fem store selskaber, inkluderende Deutsche Telekom, France Telekom og British Telekom.

Selvom det umiddelbart ser ud som om, at det er Mannesmann, der er i defensiv, overfor truslen fra verdens største mobilkommunikations operatør Vodafone, så kan det bemærkes, at Vodafone's store iver nok ikke blot skyldes, at de har erkendt at størrelsen tæller, men at de måske frygter, at Mannesmann nu står i en så favorabel position, at tyskerne udgør en væsentlig trussel på flere centrale markeder.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs