MediaWatch

Vodafone truer med at gengælde Mannesmann

Tiltagene har blandt andet gået på om Vodafone AirTouch, der er Englands største mobiltelefon selskab og den franske telekommunikationsleder France Telecom sammen ville overtage Mannesmann.

Det var ventet at engelske Vodafone, ville gengælde Mannesmann's indtog på det engelske marked. Et af mulighederne herfor har været, at Vodafone ville forsøge at tilegne sig kontrollen med Mannesmann gennem en fjendtlig overtagelse.

I branchen er den seneste tid med spekulationerne om Vodafone AirTouch's gengældelse, ligesom det også har været ventet, at andre rivaliserende amerikanske telekommunikations virksomheder ville forsøge en fjendtlig overtagelse.

En fjendtlig overtagelse har imidlertid vist sig at være sværere end som så. Det skyldes blandt andet en regel hos Mannesmann om, at aktionærer ikke må besidde mere end 5 procent af stemmerettighederne, hvilket i høj grad vanskeliggør en fjendtlig overtagelse. Såfremt Vodafone og France Telecom fortsat vælger en fjendtlig overtagelse, bliver de derfor nødt til at gå rettens vej først, for at få omstødt reglen. Alternativt kan de blot benytte truslen, og på den måde presse Mannesmann til at acceptere et købstilbud.
Mannesmann sidder dermed i en meget presset situation. På den ene side bliver de stærkt kritiseret fra aktionærerne for at have købt Orange for dyrt, og på den anden side har Orange-handelen affødt lidt for kraftige reaktioner fra konkurrenterne.

Situationen forværres af, at der er rigtig meget på spil for Vodafone og France Telecom. En overtagelse vil nemlig give den engelske virksomhed kontrol over to af Europa's mest succesfulde mobiltelefonselskaber, D2 i Tyskland og Omnitel i Italien. Hermed ville det, sammenholdt med overtagelsen af AirTouch tidligere på året, cementere Vodafone's position som verdens største mobiltelefon selskab.

Også for France Telecom står der meget på spil. En overtagelse af Orange vil nemlig betyde, at France Telecom, efter senest af have købt 25 procent af NTL, bliver Englands største telekommunikations gruppe.

Mere fra MediaWatch

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs