Telenor trendsætter indenfor mobil kommunikation

MediaWatch

Telenor's nye Global Area Network satellit service er et af verdens første globale kom-munikationssystemer for mobile multimedia applikationer. Hermed bliver det muligt at koble et lokalt eller udvidet områdenetværk til et globalt netværk.

Telenor's GAN service er skabt af Inmarsat og er tilgængelig gennem Telenor Satellite's Land Earth station i Eik, Norge. Med lanceringen af det globale netværk for multimedia applikationer vil brugerne få forbedrede muligheder for dataoverførsel, og fjernkommunikationen bliver mere mobil.

Høj hastighed og øget mobilitet

Dataoverførslen kan ske fra en hvilken som helst lokalisering over hele verden, og dermed øger GAN både dataoverførsels-kapaciteten og mobiliteten ved fjernkommunikation.

Ny æra indenfor mobil multimedia kommunikation

Det norske Telenor er et af de første Inmarsat operatører til at levere den nye Mobile ISDN service.

Adskillige producenter af satellit udstyr vil udbyde terminaler til GAN, inklusive Nera, Thrane & Thrane og STN Atlas Elektronik.

Med lanceringen markerer Telenor en signifikant ændring i den måde, som folk i fremtiden vil drive virksomhed på. Global Area Netværket kan forsyne brugerne med fjernstyrede applikationer, så som e-mail, internet, e-commerce, og billedoverførsler, uanset hvor de er.

Telenor regner med at det nye system først og fremmest vil blive anvendt af personer og virksomheder, som i forvejen ofte anverner mobiltelefonservices. Her tænker man på professionelle rejsende over hele verden, som ud over at modtage opkald eller fax, har et behov for at:

- Sende og modtage intern post og internet e-mail.
- Søge og hente information fra en hvilken som helst virksomhedsdatabase eller ledelses informationssystem på virksomhedens LAN eller WAN.

Hos Telenor er man meget spændte på at blive pionerer indenfor den ny æra af mobil multimedia kommunikation, udtaler en talskvinde fra Telenor i en pressemeddelelse. Telenor regner med at Global Area netværket vil styrke Telenor's position som en komplet leverrandør af Inmarsat satellit servicer, og at de med GAN differentierer sine mobile tilbud fra de stemmebaserede servicer som leveres fra f.eks. Iridium, GlobalStar og ICO.

Land Earth Station på Eik

Inmarsat blev etableret i 1979 med det formål at servicere det maritime samfund, og Inmarsat driver for tiden et globalt satellit system, som anvendes af uafhængige service leverandører til at levere en række lyd og multimedia kommu-nikationsservicer til kunder, som er på farten eller ude på fjerne egne. Telenors nye globale netværk tilbyder tale- og datakommunikation med ISDN-kapasitet til 98 procent af kloden.

Satellit kommunikation har længe været et af Telenor's stærkeste områder. De er langt fremme teknologisk, og de har betydelige ejerposter i internationale satellitselskaber som Inmarsat (6,8 procent) og Intelsat (5,6%).

Telenor forventer at det globale netværk vil blive attraktivt for de som arbejder i fjerntliggende områder med en dårlig tele-infrastruktur som f.eks. hjælpeorganisationer, nyhedsmedia, forsvaret, anlægsvirksomhed, transport, multinationale virksomheder og IT-industrien.

Salgsprisen for en terminal kommer til at ligge på omkring 10.000 US-dollar. Selve dataoverførslen kommer til at koste omkring 7 US-dollar per minut.

Også andre virksomheder tror på GAN

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også
Sparerunden på Jyllands-Posten blev afsluttet i denne uge. | Foto: Joachim Ladefoged

Briefing: Ugen i mediebranchen

For abonnenter