MediaWatch

Ny nordisk tele-gigant

"Telianor" er blevet dannet som en fusion mellem de statsejede teleselskaber, det svenske Telia og det norske Telenor. Aftalen, som først skal godkendes af EU, og først børsindtroduceres i 1999, danner et selskab med 51.000 ansatte og en omsætning på 80 mia. kroner, og bliver dermed den største i Skandinavien - tre gange så stor som Tele Danmark målt på alle områder.

Konkurrencesituationen på det nordiske marked er præget af det tre store tidligere monopoler, som hver for sig har betydelige interesser i alle de nye digitale medier - mobiltelefoni, kabel- og satellit-tv, online, publishing, Internet mv. Alle selskaberne er endvidere engageret med internationale samarbejder og internationale investeringer - især i mobiltelefonlicenser og fastnet i Østeuropa og Baltikum.

Før den store europæiske teleliberalisering i 1998 har både Danmark og Sverige åbnet op for del-liberaliseringer, hvor især Sverige har været den mest progressive og åbnet sit marked længe før de andre nordiske teleselskaber. Telia har da også flere gange taget initiativ til et fælles nordisk selskab, men er blever afvist af både Telenor og Tele Danmark. Da Tele Danmark solgte ud til Ameritech, forsøgte Telia sig endnu en gang med Telenor, men blev endnu en gang afvist af nordmændene.

Nu er det endelig lykkedes og "Telianor" er en realitet, omend aftalen først skal godkendes af EU og først senere introduceres på børsen. Et samarbejde med Tele Danmark synes ikke at ligge lige for, dertil er konkurrencen på de enkelte markeder i Skandinavien for stor. Tele Danmarks direktør, Henning Dyrmose, kan overveje om der skal købes aktier i det ny selskab - men en sammenlægning eller et opkøb bliver der næppe tale om.

Det ny "telianor" bliver det 6.største teleselskab i Europa efter: Deutsche Telekom, France Telecom, British Telecom, Telecom Italia og det spanske Telefonica. I sammenligning til de 50.000 ansatte har f.eks. DT 210.000 ansatte og Telefonica knap 100.000.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs