MediaWatch

Undgå tårnhøj mobilregning i udlandet

Rådgivningsvirksomheden Netplan har regnet på, hvor mange penge der er at spare i en række konkrete tilfælde - hvis altså du bruger den rette finte. Det skriver Netavisen Infopaq.

Det handler om at bruge produktet TeleKoden, som blandt andet tilbydes af TDC. Det er et forudbetalt taletidskort med en særlig adgangskode. Med koden kan man foretage opkald uden at skulle betale, der hvor opkaldet foretages.

Det sker ved at ringe op til TDCs tjeneste fra et gratis-nummer oprettet til formålet i en lang række lande. Tjenesten er beregnet til hotelgæster, der vil slippe for hotellernes meget høje takster. Men hos flere mobil-operatører er det muligt at ringe op til de gratis-numre, som TeleKoden benytter.

Og selv om der er 7,50 kroner i startgebyr for at benytte TeleKoden, er der store penge at spare, så snart samtalen går i gang.

For eksempel vil et opkaldt fra stranden i Tyrkiet koste 3,80 kroner i minuttet mod 14,50 kroner ved at ringe hjem fra mobilen på normal vis. Selv i forholdsvis nære destinationer som Tyskland og Frankrig er prisen næsten tre gange så høj ved normalt brug.

Netplans direktør, Torben Rune, finder i det hele taget mobilselskabernes takster helt urimelige.

- Det er beskæmmende for branchen, at man på nøjagtigt den samme mobiltelefon, der ringer til nøjagtigt den samme fastnettelefon i Danmark, skal betale fire gange så meget, bare fordi man ringer direkte i stedet for at benytte et fif som TeleKoden.

Det indikerer med al tydelighed, at de her internationale roaming-priser er alt for høje, - siger Torben Rune til Netavisen Infopaq.

De høje takster kan ifølge Torben Rune ikke forklares ved flere udgifter, da det faktisk er billigere at transmittere en mobilsamtale end en fastnetsamtale.

- Det er noget, som Europa-Kommissionens konkurrence-myndigheder har kig på, for der er ikke nogen logisk forklaring på, at det skal være så dyrt.

De roaming-aftaler burde i virkeligheden være billigere end fastnettaksten, fordi det er langt mere robust og billigere at bruge et radiobaseret system, hvor der ikke er nogen kabler, fremfor et traditionelt system, - siger han.

Taksterne bliver aftalt individuelt imellem to landes operatører. Men ofte aner brugeren ikke, hvad taksten er i udlandet.

- Det eneste, man har at holde sig til, er ens hjemlige operatørs pristabeller. Og de tabeller kan være meget vanskelige at sammenligne. Blandt andet fordi du i udlandet ikke lige tænker over, hvilken lokal operatør, du benytter.

Så der er absolut påkrævet, at EU griber ind og prøver at banke selskaberne på plads, - siger Torben Rune.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere