Hjernecancer og mobiltelefoni

MediaWatch

De svenske resultater er en del af et fortløbende studie, som skal belyse sammenhængen mellem mobiltelefoni og bestemte typer hjernecancer. De foreløbige resultater af undersøgelsen, der ledelse af professor Lennart Hardell fra Orebro Medical Centre i Sverige, understøtter tidligere resultater udført af samme forskergruppe, skriver Financial Times.

De seneste resultater er udledt af en stikprøve, der er otte gange større end tidligere studier, og giver derfor anledning til advarsler. Undersøgelsen har sammenlignet brugen af mobiltelefoner blandt 1.617 patienter, der alle har fået diagnosticeret hjernecancer mellem 1997 og juni måned forrige år, med en kontrolgruppe bestående af raske mennesker.

Undersøgelsen viste ingen forskelle i forbindelse med typisk brug af mobiltelefoner, og dermed viste den ingen indikationer for forøget risiko for hjernecancer. Derimod vist undersøgelsen, at hjernecancer er 2 ½ gange mere tilbøjelig til at optræde i den side af hovedet, hvor mobiltelefoner ofte holdes.

Professor Hardell peger på, at det kræver længerevarende undersøgelser af brugen af mobiltelefoner, for at kunne påvise eventuelle hermed forbundne risici.

Forskerverdenen er langt fra enige hvad angår sundhedsmæssige effekter af brugen af mobiltelefoner. Et nyligt dansk studie af 420.000 respondenter, der blev offentliggjort i januar i år, fandt ingen sammengæng mellem hjernecancer og brug af mobiltelefoner.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også