ECB sætter uventet renten ned

MediaWatch

Iagttagere vurderer, at ECB med dagens skridt synes at have ændret holdning med hensyn til hvor meget nedgangen i USA's økonomi vil påvirke Europa. Rentesænkningen kommer særdeles overraskende på baggrund af, at inflationstallene for eurolandene som helhed, i form af det såkaldte harmoniserede prisindeks ( HIPC ), endnu ikke har været i nærheden af ECB's meget eksplicit udtrykte inflationsmålsætning på 2 procent.

Ligeledes pegede nyligt offentliggjorte tal for den tyske økonomi ikke mod en rentenedsættelse.

Ligeledes er rentenedsættelsen overraskende i forhold til centralbankens styring efter pengemængdevækst-målsætningen og de meget klare signaler banken har indikeret over for offentligheden om inflationsmålsætningen, som eneste målsætning i pengepolitikken siden indførelsen af euroen ved årsskiftet 1999.

Hvor overraskende rentesænkningen er i og med inflationsmålsætningen ikke er opfyldt, kan også illustreres af, at kun én enkelt ud af 38 adspurgte økonomer i en Bloomberg undersøgelse havde vurderet, at dagens rentemøde ville resultere i en rentesænkning.

De europæiske aktiemarkeder tog pænt imod centralbankens skridt. I Frankfurt ligger de tyske aktier klokken 14:30 2,32 procent højere. I Paris ligger CAC 40 indekset 1,84 procent højere. Og, uden for eurozonen, i London ligger FTSE 100 indekset 1,25 procent højere. Bank of England nedsatte ligeledes tidligere på dagen deres ledende rentesats med 0,25 procent.

Herhjemme ligger KFX-indekset 1,88 procent højere i indeks 306,06.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også
Sparerunden på Jyllands-Posten blev afsluttet i denne uge. | Foto: Joachim Ladefoged

Briefing: Ugen i mediebranchen

For abonnenter