MediaWatch

Tilbagefaldet i US-aktier fortsætter

De teknologiaktierne, der gik kraftigt frem i sidste uge, stod også i går for de største tab. Således faldt Nasdaq-indekset 2,07 procent til indeks 2.016,61. Bluechipsindekset, Dow Jones, hvor teknologi-elementet er mere begrænset faldt 0,74 procent til 10.454,34. Endvidere faldt det bredere Standard & Poors 500 indeks 1,22 procent, hvilket bragte dette indeks tilbage i det såkaldte "Bear-market"-territorie, hvilket defineres som et fald på mere end 20 procent fra en hidtidig top.

Nasdaq-indekset er nu gået tilbage med næsten en tredjedel af den 33 procents stigning, som indekset præsterede i det 10-dages opsving, der endte sidste fredag. En del iagttagere mener, at indekset skal give halvdelen eller mere tilbage. Stigningerne kom for tidligt og for hurtigt, forlyder det fra eksperterne.

Opbremsningen i US-økonomien er nemlig ikke vendt. Tværtimod frygter en række økonomer nu, at økonomien i den kommende tid for alvor kan blive ramt af en opbremsning i forbruget - og forbrugskomponenten udgør to tredjedele af den samlede efterspørgsel i US-økonomien.

Frygten for, at forbrugerne skal holde på pengene i lyset af avisoverskrifter om problemer i økonomien og annoncerede masseafskedigelser, blev yderligere forstærket af tirsdagens forbrugertillidsindikator, der faldt mere end forventet for syvende måned i træk. Men som det ofte er med de makroøkonomiske nøgletal, så kan de virke som et tveægget sværd på aktiekurserne - for den lavere end ventede forbrugertillid kan også indikere en øget tilskyndelse hos Fed til yderligere rentesænkninger.

Herudover bidrog Compaq's skuffende første kvartalsmeddelelse til nedgangen i tech-sektoren. Computerproducenten berettede mandag om stærkt reduceret overskud, dårlige salgsudsigter for næste kvartal og en kraftig priskonkurrence på PC-markedet. Compaq faldt mere end 15 procent.

Forrest i gårsdagens nedtur stod også JDS Uniphase, der faldt næsten 14 procent efter annonceringen af et tab på 1,3 milliarder dollar og meddelelse om, at selskabet ville skære 5.000 jobs, svarende til 20 procent af medarbejderstyrken.

Også chips-aktierne måtte igen yderligere ned. Således faldt Intel yderligere 4 procent og Philadephia Semiconductor indekset, der måler udviklingen i halvlederindustrien faldt 2,47 procent.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs