MediaWatch

Delte meninger om UMTS-vilkår

Regeringen lægger op til én budrunde, hvor der er sat en minimumspris på 500 millioner kroner. ITEK, Dansk Industris brancheforening, har svært ved at forstå, at hele processen skal koncentreres om ét lukket bud. Til Berlingske Tidende siger Tom Togsverd, branchedirektør i ITEK, at de danske myndigheder lægger op til en meget lukket proces.

- Vi risikerer, at det bliver tilfældigheder i stedet for licensernes værdi, der kommer til at afgøre prisen, siger Tom Togsverd.

Han mener også, at minimumsbetalingen bør være væsentligt lavere end de 500 millioner kroner, regeringen lægger op til. Men regeringens oplæg er dog et skridt på vejen i den fortsatte dialog, mener ITEK.

Teleanalytiker Torben Rune, Netplan, mener ifølge Jyllands-Posten, at de fire store teleselskaber bliver favoriseret med det nuværende oplæg. Det samlede udbud til en pris af to milliarder kroner gør det vanskeligt for teleselskaber uden mobilnet og kundebase i Danmark at slå de etablerede selskaber TDC Mobil, Sonofon, Mobilix og Telia af pinden.

Torben Rune er i tvivl om, hvorvidt det overhovedet lykkes for staten at komme af med de fire licenser og få 2 milliarder kroner i kassen. Han finder det dog - ifølge Berlingske Tidende - positivt, at de vindende licenshavere ifølge oplægget kan slippe med 25 procent af budprisen i udbetaling og resten over ti år.

- Det kan kun gøre det lettere at få solgt licenserne, siger Torben Rune.

Director Gerry Spring fra investeringsbanken N M Rothschild & Sons, der har rådgivet regeringen i forbindelse med UMTS-auktionen, siger ifølge Politiken, at auktionen er designet med henblik på at tilskynde en ny mobiloperatør på markedet.

- Det har vist sig andre steder i Europa, at det har en meget gavnlig indflydelse på konkurrencen på markedet.

Også til Politiken siger lektor Per Baltzer Overgaard, Århus Universitet, at interessen fra nye spillere er helt afgørende. - Auktionens succes skal senere måles ved, om der kommer reelle nye aktive bydere frem. Med den auktionsform, der nu foreslås, er det mere sandsynligt, end hvis det havde været en åben auktion med flere budrunder, siger han.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs