MediaWatch

Aktieugen, der gik

Efter en opgang onsdag og torsdag regnede det torsdag efter børstid ned med dårlige nyheder fra store Tech-papirer.

Verdens største fiberoptik-producent - canadiske Nortel kom med dårlige indtjeningstal og bebudede afskedigelser af 10.000 medarbejdere. Computerproducenterne Dell og Hewlett-Packard annoncerede ligeledes nedskæringer og dårlige indtjeningstal. Og Lucent, der har fået nedjusteret sin kreditværdigheds-rating til noget nær junk-bond status, havde problemer med at få fornyet lån.

Nasdaq indekset gik derfor stærkt sydover allerede ved åbningen og yderligere foruroligende makroøkonomiske nøgletal i form af et uventet højt US-producentprisindeks, der pegede på inflationære tendenser i økonomien, var med til at forværre den negative stemning. Oveni kom så nyhederne om bombningerne i Irak.

Nasdaq indekset lukkede hele 5,00 procent lavere i 2425,38 og teknologiaktierne slutter dermed ugen 1,9 procent lavere. Bluchips-indekset Dow Jones tabte mere behersket 0,84 procent fredag, men det bredere Standard & Poors 500 måtte aflevere 1,90 procent.

Tech-sektoren bød på fald i næsten alle de store teknologipapirer: Nortel hamrede ned med 33 procent på de dårlige indtjeningstal- og forventninger. Dell tabte 6 procent. Hewlett-Packard 8,8 procent. Cisco faldt i samme størrelsesorden. Og fiberrelaterede aktier som JDS Uniphase og Corning måtte aflevere mere end 20 procent.

Greenspans tale tirsdag til senatet, om at "US-økonomien ikke i øjeblikket var i recession", gav ikke megen lindring. Iagttagerne vurderede, at hans tale indikerede at rentenedsættelser inden næste FOMC-møde den 20. marts ville være meget usandsynlige. Hertil kommer så fredagens stigning i producentprisindekset, der var den højeste i mere end ti år, der givetvis også vil skabe tvivl om, hvor hurtigt Fed kan gå frem med yderligere rentenedsættelser. Endnu et "søm" til det negative vækstbillede fik investorerne også med tallene fra University of Michigan's forbrugertillidsundersøgelse, der viste en endnu mere vigende forbrugertillid i februar - det laveste tal i syv år. Nævnte universitetsundersøgelse er en forløber for den officielle forbrugertillids-indikator, men denne har hold stik i forhold til opbremsningen i økonomien og tillægges stor vægt af iagttagerne.

Udsigterne for næste uge synes derfor ganske mørke. De amerikanske markeder holder lukket mandag på grund af Presidents Day. Næste uge vil byde på forbrugerpristal for januar samt handelsbalancetal for december - begge onsdag.

På trods af det kraftige fald i USA holdt de danske aktier stand fredag og KFX-indekset sluttede 0,56 point højere i 335,75. Tele Danmark steg 6,50 krone til 383,50 fredag efter at have været nede med Orange og andre europæiske teleselskaber først på ugen. Derimod blev det en meget dyr dag for de fiberoptik-relaterede GN Store Nord- og NKT-aktier. GN Store Nord faldt tæt ved 10 procent til kurs 125. Og NKT faldt cirka 2 procent til 2.030.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til et smalt medieforlig, en ny fiktionsstrategi fra DR, friske tal fra Jysk Fynske Medier og Information, et vaklende flertal for kulturmoms, Heartbeats mister sin direktør, og en statslig styrelse beskyldes for ulovlig deling af artikler. Få et overblik over Mediedanmark med ugens briefing.

Overblik: Sådan er medieaftalerne landet siden 2000

Hvert andet medieforlig siden 2000 har – i grove træk – haft bred politisk opbakning, mens den anden halvdel af forligene er indgået med smalt flertal. Her får du overblik over, hvordan de seneste årtiers forlig er landet.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs