MediaWatch

Venter på Greenspan

På baggrund af de nøgletal, der strømmer ind om vækstbilledet i den amerikanske økonomi og ikke mindst Greenspans ord i sidste uge til det amerikanske senat om, at "væksten er aftaget meget dramatisk" til et punkt, der formentlig er "tæt på nul", forventer samtlige adspurgte cheføkonomer blandt USA største obligationshandlere i en Reuters rundspørge, at centralbanken vil foretage endnu en "stor" rentenedsættelse og sænke renten med 0,5 procent. Før Greenspans ord til senatet og hans udsagn om nul vækst i den amerikanske økonomi p.t., var samme økonomer stort set delte på spørgsmålet om, hvorvidt rentenedsættelsen blev på 0,25 eller 0,5 procent.

Endnu en rentenedsættelse onsdag - "stor" eller "lille"- vil komme bare fire uger efter den amerikanske centralbank den 3. januar uventet uden for FOMC-møderækken foretog en overraskende stor rentenedsættelse på 0,5 procent. Alligevel er der udbredte forventninger om, at en 0,25 rentenedsættelse vil skuffe markederne og omvendt at en 0,5 procents rentenedsættelse kan styrke aktiemarkederne og være starten på et kursrally opad.

De makroøkonomiske nøgletal har siden rentenedsættelsen den 3 januar stort set entydigt peget henimod Greenspans "nul-vækst" udtalelse. Tirsdags nøgletal for forbrugertillid viser med al tydelighed, at de amerikanske forbrugere nu for alvor føler opbremsningen i verdens største økonomi. Således faldt forbrugertilliden i januar for fjerde måned i træk til 114,4 - det laveste niveau siden december 1996 og et leje, som analytikere vurderer svarer til niveauer oplevet før egentlig recession.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs