MediaWatch

Humankapital i den ny økonomi

Foreningen for Informationsteknologi og kommunikation (ITK) og Dansk Handel og Service afholdt i dag konference med fokus på, hvordan virksomheder i vidensamfundet kan fastholde og udvikle deres medarbejdere. På konferencen talte blandt andre chefredaktør Michael Lindholm fra Børsens Nyhedsmagasin om den nye IT generation, der repræsenterer fremtidens medarbejdere. IT-generationen er karakteriseret ved at være teknologivante, idet de er vokset op med PC, mobiltelefoner, Internet video og MTV som den naturligste ting.

IT generationen er ikke autoritetstro, men selvstændige og selvoptagede individer. I de fleste tilfælde har hverken skole eller forældre kunnet leve op til de unges kunnen på IT området. Det har gjort generationen til en selvsikker egenrådig medarbejder gruppe, der har realiseringen af sig selv som livsprojekt. Ifølge en undersøgelse fra Ernst & Young har personlig og faglig udvikling stor betydning for 94,2 procent af unge IT- medarbejdere. Hvorimod lønnen kun har betydning for 50,9 procent. De kræver, at deres arbejde tjener et højere formål end blot at tjene penge.

Ifølge Michael Lindholm betyder det, at fremtidens ledere skal være visionære og klart definere, hvad virksomheden skal gøre. Det er ikke nok, at målet er at tjene penge. Lederen skal være mentor og hjælpe de ansatte til at finde frem til deres rolle i organisationen. Han skal være træner og instruere i, hvorledes medarbejdere når deres mål. Ikke mindst skal lederen være ideolog, idet han definerer, hvem virksomheden er, og hvilke værdier og holdninger der skal arbejdes efter.

Professor dr. Merc. fra Handelshøjskolen i København, Henrik Holdt Larsen er enig i mange af Michael Lindholm's observationer, men mener dog ikke, at de unge bliver helt så vanskelige at fastholde, som Lindholm beskriver. Han advarer imod, at virksomheder går over gevind med personalegoder, idet den kommer til at fungere som patriarkalsk formynder over for individet. Han fremhæver, at det er vigtigt for medarbejdere i den ny økonomi at have fleksibilitet på arbejdspladsen ved at kunne bestride flere typer arbejdsopgaver. Det er også vigtigt for fremtidens medarbejdere at få alsidige både individuelle og tværfaglige opgaver. Og at der i Human Ressource Management begrebet er tale om et samspil mellem virksomhed og person som et gensidigt afhængighedsforhold.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs