MediaWatch

Nokia sørger for finsk velstand

En nyligt offentliggjort top 50 liste fra det finske skattevæsen slår fast, at landets 50 højeste indtægter tilhører personer, der enten har, eller stadig er tilknyttet det finske selskabs ledelse, skriver Reuters.

Øverst på skamlen står uden sidestykke manden, der af mange regnes for den, der har skabt Nokia til det selskabet det er i dag, Jorma Ollila. Nokias topchef har således kunnet indkassere godt 86 millioner finske marka, svarende til i beløb i omegnen af 100 millioner danske kroner.

En stor del af årsagen for den stærke repræsentation på listen skyldes det faktum, at Nokia aktien alene sidste år steg 245 procent. Indtægtsniveauet på listen svinger fra 24 millioner op til Oliila's 86 millioner marka.

Nokia, der på bare to år har formået at passere Motorola som verdens førende udbyder af mobiltelefoner, er uden konkurrence Finlands stærkeste velstandskreatør og selskabet står for knap totredjedel af Helsinki-børsens samlede aktiemarkeds værdi.

Beskatningen af landets indtjeningselite er dog hård. Alle i top 50 har således måttet erlægge mellem 71 og 79 procent af deres samlede indtægter til staten. Til sammenligning er den gennemsnitlige finske skatteprocent på 46,5. Dermed placerer Finland sig på tredjepladsen over den højeste gennemsnitlige skatterate i den industrialiserede del af verden.

Sverige og Danmark har i øjeblikket verdens højeste skattegennemsnit.

Mere fra MediaWatch

Filmskolens nye rektor: Meget af konflikten er løst

Meget af den konflikt, der var årsag til problemerne på Den Danske Filmskole er allerede løst, lyder det fra skolens kommende rektor, Tine Fischer, der samtidig ser det som afgørende at skolen åbner sig mere for omverden.

Briefing: Ugen i mediebranchen

Jysk Fynske Medier investerer i lokaljournalistiske satsninger, kulturminister opfordrer til at slå koldt vand i blodet, når det gælder udsigten til forhandlinger om et nyt medieforlig, og regnskabstal var der fra bl.a. JP/Politikens Hus, Zetland og A4 Medier. Kom med på rundtur i ugen i mediebranchen.

Seneste nyt

Se flere jobs