MediaWatch

Positive reaktioner på eBay regnskab

eBay-aktien gik op i eftermarkedet og kunne fredag gå på weekend 9,37 dollar højere i 66,50 dollar, svarende til en stigning på mere end 16 procent.

Dermed kvitterede analytikerne og investorerne her og nu for en indtjening per aktie i kvartalet på 7 cents, hvor analytikerne kun havde forventet 4 cents. Nu kan en indtjening på kvartalet på 7 cents per aktie og omregnet til året på 28 cents, synes at være et ret så lille beløb, set i forhold til at investorerne skulle give mere end 66 dollar for aktien. Men de investorer, der købte eBay i fredags, regner heller ikke med en indtjening per aktie i det niveau ret længe - tværtimod regner de med en høj vækst i eBay's omsætning og indtjening fremover.

Målt på ovennævnte tal har eBay en Price/Earning på 66,50/0,28 dollar = 237,5 dollar. Det vil sige, at investorerne betaler 237,50 dollar for at få 1 dollars andel i virksomhedens indtjening. Sagt på en anden måde skal investorerne holde aktien i 237 år for at få deres penge hjem, hvis indtjeningen for fjerde kvartal fortsætter ud i al fremtid. Egentligt ser regnestykket endog lidt værre ud, idet der her blev forudsat, at man kan tage 3. kvartalsindtjeningen og gange den op med 4. kvartalsindtjeningen. De foregående kvartaler har eBay's regnskaber ikke været så gode som for dette kvartal. Hvis man slår eBay op i Yahoo's company profile per den 19. oktober, så har eBay en Price/Earnings (ttm=trailing twelve months ) på 426,78.

Hvad var da baggrunden for at investorerne købte i fredags? Var de, der fik solgt deres eBay aktie, klogere end de, der købte?

Det kræver god tro på en strålende fremtid for "the auction economy" blandt de, der købte eBay-aktier i fredags. Kun hvis eBay vokser med exceptionel fart hænger tingene sammen.

Men eBay har noget at gøre godt med. De har budt på exceptionel vækst, så der var ikke meget at klage over i tallene:

Nettoindtægterne steg til 113,4 millioner i kvartalet, en stigning på 93,8 procent i forhold til samme periode sidste år. Indtjeningen steg 12 gange. Gray Bengier, eBays finansdirektør mente, at eBay aktionærerne kunne se frem til en fordobling af profitten til næste år og en 50 procents fremgang i omsætningen - og understregede, at eBay's målsætning om 3 milliarder i omsætning i år 2005 stadig var intakt. eBay har nu 18,9 millioner registrerede brugere, og det er 146 procent flere siden samme periode sidste år.

Væksttal som disse - sammen med eBays planer om at gå på flere markeder, etablere sig med nye produkter og services - gør, at eBays tårnhøje Price/Earningstal giver lidt mere mening. eBay har i høj grad kunnet levere varen i form af vækst og profit, hvilket har været selskabets mantra fra første dag. Der er ikke tale om nogen såkaldt burn-rate her, eller bekymringer for en aftagende annoncering på internettet.

eBay's vilje til at give store løfter fejler ikke noget. Den 21. september offentliggjorde selskabet på et analytikermøde målsætningen om årlige indtægter på 3 milliarder dollar i 2005. En fantastisk målsætning for et selskab, der i 99 havde en årsomsætning på 225 millioner dollar og i andet kvartal 2000 en omsætning på 97 millioner dollar (tredje kvartal 113,4 milllioner dollars).

Jeetil Patel, en analytiker fra Deutsche Bank påpegede, at dette ville indebære en vækst på mere end 50 procent i hvert af de næste fem år. "Det kan ske, men det vil ikke blive let", mente han.

En anden analytiker, Faye Landes fra Sanford C. Bernstein, tilføjede "Ikke alt går helt perfekt. Men hvis man skal springe fra et par hundrede millioner og til tre milliarder dollar, så betyder det, at mange ting skal falde på plads".

Skepsis eller ej - eBay steg med 16 procent efter mødet.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs