MediaWatch

Fortsat kritik af WAP

WAP (Wireless Application Protocol) er overfor brugerne blevet markedsført og solgt som mobilt Internet, men skuffer mange ved at være langsomt, ustabilt og med et meget skrabet indhold. Det har fået eksperter til højlydt at kritisere WAP de seneste måneder, og kritikken fortsætter, skriver Politiken. Den danske Internet rådgiver Jakob Nielsen er på vej med en rapport om WAP - baseret på WAP-brugere i London - hvoraf det vil fremgå, at problemerne med WAP er endnu værre, end Jakob Nielsen havde forestillet sig.

Ifølge undersøgelsen er WAP ramt af adskillige tekniske fejl, samtidig med at navigationen på Internettet via mobiltelefonen er alt for tung og besværlig. De nuværende udgaver af mobiltelefoner er efter Jakob Nielsens opfattelse slet ikke egnet til Internet surfing, men peger på, at det mobile Internet har en stor fremtid foran sig, når de rigtige brugerterminaler bliver udviklet og introduceret på markedet. Det kunne for eksempel være en Palm Pilot med indbygget mobiltelefon, hvor der ikke navigeres via taster, men via håndskrift eller stemmestyring.

Også producenterne af WAP-telefoner stiller sig nu op i koret af kritikere. WAP er ganske enkelt blevet oversolgt. Der er blevet stillet urealistiske forventninger til, hvad det kan, siger Peter Michael Poulsen, adm.direktør for Siemens Business Service, til Politiken. Han tror dog fortsat på, at såvel WAP som UMTS på sigt vil blive en succes, når standarderne bliver tilstrækkeligt udviklede.

Direktør Torben Rune fra den uafhængige tele-rådgivningsvirksomhed Netplan udtaler til Mediawatch.dk, at han er meget enig i kritikken af WAP og peger på en række af de samme kritikpunkter som Jakob Nielsen: -For det første er der hele problematikken omkring de nuværende mobiltelefoners design og funktionalitet i forhold til at skulle fungere som Internet terminal. For det andet indebærer WAP en række tekniske problemer omkring sikkerhed og omkring fejlbehæftede præsentationer af Internettet. Og for det tredje skal man være opmærksom på, at WAP er en industristandard og ikke en juridisk standard, hvilket er ensbetydende med, at WAP vil have svært ved at tiltrække nyudvikling.

Torben Rune er grundlæggende positiv indstillet over for de nye teknologier på mobilområdet, fordi de uden tvivl vil forøge mulighederne for at bruge mobiltelefoner eller andre bærbare enheder til Internet m.v. Torben Rune mener imidlertid, at producenter og teleoperatører ligesom det har været tilfældet med WAP måske lover mere, end de kan holde. De hastigheder for trådløs kommunikation, som man i dag hører fra aktørerne for eksempel at UMTS skaber en hastighed på op til 2 Mbps (megabit pr. sekund) er efter Torben Rune's opfattelse overvurderet og overdrevne. Blandt andet vil en hastighed på 2 Mbps kræve, at telefonen ikke bevæger sig. I modsat fald afbrydes forbindelsen. -Og så kan det vel næppe kaldes en mobiltelefon, siger Torben Rune.

Torben Rune tror, at en lang række services på mobilområdet vil blive introduceret via forbedringer af GSM-systemet, herunder GPRS og har svært ved at se, hvad der skulle blive en ny killerapplikation i det kommende UMTS-net. Af samme grund stiller Torben Rune sig tvivlende over for nytteværdien af de kæmpe investeringer, som teleselskaberne kaster sig ud i med henblik på at erhverve licenser til at bygge de forskellige UMTS-net.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs