MediaWatch

Top 100 i dansk IT-verden

Det viser IT-avisen Computerworld og magasinet IT-Branchens årlige opgørelse over "Top 100" indenfor danske IT-virksomheder. Opgørelsen viser tydeligt, at fordi et selskab har en stor omsætning, er det ikke ensbetydende med, at selskabet er god til at drive forretning.

Tele Danmark, der har over 23.000 ansatte, havde en omsætning på ikke mindre end over 38 milliarder kroner og lægger dermed distance til resten af den danske IT-verden. På en anden plads kommer IBM Danmark A/S der havde en omsætning på ca. 8,6 milliarder kroner.

Men en ting er omsætning en anden er lønsomhed. Computerworld og IT-Branchen har vurderet virksomhederne på fire målepunkter: Vækst i omsætning, afkastningsgrad, overskudsgrad og effektivitet. Her når Tele Danmark kun ind på en 27 plads og IBM Danmarks A/S er helt nede på en 65 plads.

Førstepladsen som landets dygtigste IT-virksomhed går derimod til Danware, der havde en omsætning på 56,4 millioner kroner, en vækst i omsætning i procent på 66,4 procent, en overskudsgrad på 64,6 procent og en effektivitet (defineret som primært resultat per ansat i virksomheden) på 1,299 millioner kroner per ansat.

Den hurtigst voksende IT-virksomhed defineret på baggrund af vækst i omsætningen blev telefoniselskabet Mobilix, der i sin omsætning havde en vækst i procent på 480,1. Modsat var den langsomst voksende IT-virksomhed Olicom A/S, der havde en vækst i omsætningen på minus 68,7 procent.

Den mest lønsomme danske IT-virksomhed målt på overskudsgrad blev det Intel ejet Giga A/S, der fik en overskudsgrad på 49. Overskudsgraden angiver det relative forhold mellem selskabets driftsresultat og omsætning. Den mindst lønsomme IT-virksomhed blev Catalog-International A/S, der fik en overskudsgrad på minus 238,3 og med Olicom A/S på en andenplads.

Den mest magtfulde dansker i den danske IT-verden - ifølge læserne af Computerworld og IT-Brancheforeningen - blev administrerende direktør i 2M Invest Michael Mathiesen med Henning Dyremose fra Tele Danmark på en anden plads. Framfab's nye direktør Tim Frank Andersen kom ind på en tredje plads og som den største overraskelse valgte læserne skatteminister Ole Stavad som den 10 mest magtfulde dansker i IT-verdenen. Her det værd at bemærke, at forskningsminister Birthe Weiss ikke bliver betragtet som værdig til at indgå i Magtens Top 10 indenfor dansk IT. Ifølge Computerworld kommer Ole Stavad ind i billedet "på grund af det, han har gjort for at forhindre IT-udviklingen i Danmark."

Opgørelsen bygger for hovedpartens vedkommende på oplysninger om virksomhedernes regnskaber for 1999 fra Selskabs- og Erhvervsstyrelsen, ligesom redaktionen har været i kontakt med størstedelen af de omtalte virksomheder. Dog har redaktionen ikke kunne få oplysninger fra enkelte IT-leverandører, hvilket har medført, at de ikke er medtaget.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs