MediaWatch

Ny version: Tele Danmark ud af Telenordia

Sveriges fjerdestørste teleoperatør Telenordia kunne i går se sit ejerskab blive reduceret fra tre til to aktører, da det blev klart, at Telenor og British Telecom havde købt deres danske partner Tele Danmark ud.

Tele Danmark får 2,6 milliarder svenske kroner for aktieposten. Salget indbringer dermed en kapitalgevinst på næsten 2,3 milliarder svenske kroner, og gevinsten er skattefri, da Tele Danmark har ejet aktierne i over tre år.
Købet kommer dagen før Telenordias ansøgning om en af de fire svenske UMTS-licenser, og det har øget Telenors samlede investeringer i selskabet til to milliarder. Telenordia blev skabt i 1995 som modsvar på telealliancen Unisource, der bestod i et samarbejde mellem Telia, AT&T, Swisscom og KPN.

Telenordia er siden sin oprettelse vokset til at være Sveriges fjerdestørste telekomoperatør og tredjestørste fastlinieoperatør og har i dag godt 300.000 kunder.

Aftalen er endnu ikke endeligt underskrevet af parterne, men der foreligger en mundtlig aftale. Tele Danmark havde en tredjedel af aktierne i Telenordia, og de to købere erhverver hver halvdelen af den post. Fremover vil Telenordia være ejet ligeligt af Telenor og British Telekom.

Salget af aktieposten i Telenordia betyder, at Tele Danmark bliver fri af en række bindinger og begrænsninger i forhold de kommercielle aktiviteter på det svenske marked. Ejerskabet i Telenordia har betydet, at Tele Danmark hidtil kun har kunnet sælge data og telefoni gennem Telenordia.
- Vi har en klar kommerciel fordel i at frigøre os fra samarbejdet i Telenordia, så vi kan sælge vores egne kommunikationsløsninger til svenske virksomheder. Samtidig har vi fået en ganske pæn gevinst ud af salget af Telenordia, så vi synes, at det er en god løsning - både strategisk og øko-nomisk, siger Henning Vest, koncerndirektør i Tele Danmark.
- Tele Danmark har netop gennemført en større omlægning af virksomhedens opbygning for at geare den yderligere til vækst. Derfor har vores svenske strategi vist sig ikke at passe med de to andre aktionærers planer for Telenordia, og vi har derfor fundet det rigtigst at udtræde af samarbejdet, siger Henning Vest.

Se Tele Danmarks pressemeddelelse "Strategigevinst" på www.mediawatch.dk

Mere fra MediaWatch

Joy Mogensen: Vi vil gå et skridt længere end EU kræver

Kulturminister Joy Mogensen (S) fortæller, hun vil give danske medier mulighed for kollektive forhandlinger med techkoncerner om betaling for indhold i podcasten Indslag, hvor hun også forklarer "misforståelse" om brug af hyperlink.

Nye Medier: Vi bliver overset i debatten om tech-betaling

For en række nye digitale medier er Google og Facebook en hjælp til at blive hørt og set, lyder det fra foreningen Nye Medier, der frygter, at et krav om betaling fra techplatforme til medierne, som de store mediehuse presser på for, kan ramme dem.

Seneste nyt

Se flere jobs