MediaWatch

Aviser taber sag om ophavsret på Internettet

Den store hollandske udgivervirksomhed PCM, som udgiver de fleste landsdækkende aviser i Holland, har tabt en principiel sag om retten til links på Internettet, skriver Financial Times. PCM havde anmodet retten om at forbyde en nyetableret online nyhedstjeneste, Kranten.com, at anvende direkte links ind til underliggende sider på de hollandske avisers websteder, dvs. udenom webstedernes startsider.

PCM var ikke tilfreds med, at Internet brugere via links hos Kranten.com kunne navigere direkte ind på underliggende sider, fordi brugerne hermed blev ført udenom startsiden, som efter PCMs opfattelse er den mest attraktive med henblik på at skabe indtægter via annoncer.

Domstolen i Rotterdam fandt imidlertid, at Internettet grundlæggende er baseret på, at hyperlinks kan føre brugerne fra et websted til et andet websted med adresse på et domæne kontrolleret af en tredjepart. Endvidere var det domstolens opfattelse, at de etablerede links skaber forøget trafik på avisernes websteder, og at aviserne ikke taber noget ved at placere annoncer på konkrete nyhedssider i forhold til en placering på startsiden.

Den service som Kranten.com har etableret eksisterer allerede i en række lande, men typisk er servicen blevet etableret efter aftale med de involverede aviser. Efter kendelsen overvejer PCM nu at etablere en tilsvarende service selv med henblik på at konkurrere med Kranten.com og med henblik på selv at få kontrol over indhold og indtægter.

Mere fra MediaWatch

Aller Media-topchef om nedlæggelse af printmagasin til unge: "Tiden er moden"

Næste år ville ”Vi Unge” som printmagasin være fyldt 60 år. Men fra årsskiftet er den trykte version af magasinet til teenagepiger fortid. Topchef i Aller Media kalder det en ”meget logisk beslutning” og forklarer samtidig, hvad der ligger bag en række andre, større ændringer i Aller Medias redaktionelle setup.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs