E*TRADE går mod strømmen
Det skaber problemer for hele den forret-ningsmæssige drift af den berømte Internet virksomhed. Det seneste strategiske tiltag fra virksom-hedens side er at gå imod online-strømmen og skabe sig en platform i den fysiske verden ved at åbne butikker og kontorer m.v. rundt om i USA. Det skriver Business Week.
I slutningen af august vil E*TRADE således åbne sin første "murstensbutik" i Atlanta under navnet E*TRADE Zone. E*TRADE har indgået et samarbejde med supermarkedskæden SuperTarget om at få plads i kædens butikker rundt om i USA. Tanken er, at trække kunder ind i butikkernes E*TRADE Zone med henblik på at servicere kunderne med de samme ydelser, som findes på Inter-nettet - blot med de fysiske rammer og den menneskelige kontakt til forskel. Inden nytår vil E*TRADE endvidere åbne en tre-etagers bygning i det centrale New York med café, adgang til computere og en række øvrige serviceydelser - og flere af disse koncept butikker er på vej. Endelig vil 9.000 E*TRADE kontantautomater dukke op i supermarkeder, forretninger, på benzinstationer m.v.
E*TRADE som forretning er trængt på flere fronter: børsværdien er faldet mere end 50 procent fra sit højeste niveau og ligger nu omkring 14 dollars pr. aktie, investorerne er tilbageholdende over for investering i online børsmæglerselskaber, og kunderne klager over dårlig service.
Endvidere har E*TRADE mistet en række af virksomhedens mest prominente topledere. Sidst men ikke mindst presses E*TRADE forretningsmæssigt fra flere sider. På den ene side af veletablerede finansvirk-somheder som for eksempel Merrill Lynch & Co., der forlænger deres virksomhed til Internettet og tilbyder flere services end E*TRADE. På den anden side af en række billigere online børsmægler-selskaber som for eksempel Ameritrade.
Bedre kundeservice - eller totalkoncept - synes at være baggrunden for E*TRADE's nye fysiske ekspansion. I hvert fald har konsulentvirksomheden McKinsey & Co. ved flere lejligheder givet udtryk for, at banker, børsmæglervirksomheder m.v. strategisk set bør tilbyde kunderne tre måder at kontakte virksomhederne på: online, pr. telefon og i forretninger.
Andre er dog mere tvivlende over for E*TRADE's seneste tiltag. Tom Goggins, en finansanalytiker fra John Hancock Financial Industries Fund, mener at etableringen af fysiske butikker m.v. er en form for show, som ikke nødvendigvis giver E*TRADE det løft, som virksomheden har brug for i den fremtidige konkurrence.
E*TRADE's økonomiske kvaler har pustet luft i rygterne om, at E*TRADE er i fare for at blive opkøbt. Det vurderes således af flere finansanalytikere, at jo mere aktiekursen dykker, jo mere sandsynligt er det, at E*TRADE bliver offer for et opkøb - enten fra en stor europæisk eller en stor amerikansk finansiel virksomhed.