MediaWatch

Frankrig overvejer licensen

I Frankrig diskuterer man også TV-licensen. En del af diskussionen går på, om licensen helt skal afskaffes, så de franske public service kanaler i stedet finansieres via afgifter på lotterier, spillekasinoer og hestevæddeløb, samt reklamer som hidtil.

Forslaget om at afskaffe tv-licensen kommer fra finansudvalget i parlamentet. Begrundelsen er, at licensen er forældet, uretfærdig og alt for dyr at administrere, skriver Politiken. Hvis forslaget vedtages, og det tyder meget på det bliver, vil Frankrig gå i stik modsat retning af for eksempel Storbritannien og Tyskland. I begge lande har man for nylig besluttet at forhøje tv-licensen for at styrke public service-tv i kampen mod de private kanaler.

Vurderingerne i fransk presse er enslydende. Tv-licensens dage synes at være talte. Finansministeren vil ikke kunne modstå fristelsen til at fjerne en afgift, der bliver stadig mere upopulær. Hvorfor skal vi betale for tv-udsendelser, som vi ikke gider se, lyder argumentet fra seere, der hellere vil bruge deres penge på kabel- og satellit-tv.

Tv-licensen i Frankrig, der ikke engang er det halve af den danske, er med til at finansiere France 2, France 3, La Cinquième og Arte, den tysk-franske kulturkanal. Næsten halvdelen af disse kanalers budget betales dog af reklamer.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs