MediaWatch

Amerikanske seere får digital kabel-TV

Udbredelsen af digital-TV i USA skønnes at have været forsinket i mere end fem år på grund af striden mellem Tv-producenterne og kabel-TV selskaberne om de tekniske standarder. De amerikanske tele-myndigheder, Federal Communications Commission (FCC), har flere gange været ved at miste tålmodigheden med industrien og truet med at gribe ind med et påbud til parterne om at få bragt sagen i orden. Men først nu meddeler industriens fælles-organisation National Cable Television Association, at man er blevet enige om standarderne. FCC havde givet TV-industrien en frist til den 1. april 2000 om at få løst sagen. I modsat fald ville man gribe ind med et påbud, der i givet fald ville betyde, at FCC ville fastsætte standarderne og pålægge industriens parter at udvikle dem.

Standarderne har været den eneste tilbageværende flaskehals for ditital-TVs udbredelse i USA. TV-apparaterne har været til rådighed, og broadcasterne har længe været klar til at sende digitale udsendelser, men standarderne har manglet. Den ny aftale ventes derfor at ville kickstarte en ny æra indenfor amerikansk TV. Ifølge National Cable Television Association er industrien nu blevet om specifikationerne for de digitale signaler, og man regner med at de amerikanske kabel-TV seere vil få mulighed for at se digital-TV om cirka 18 måneder.

En af de øvrige stridspunkter mellem TV-producenterne og kabel-TV operatørerne, som har været en flaskehals i digitaliseringsprocessen, har været, hvem der skulle påtage sig ansvaret for udviklingen og monteringen af den digitale modtager-enhed, som forbinder kabel-TV boksene med TV-apparaterne. Ingen af parterne har villet oppebære monteringsomkostningerne for den relativt dyre enhed - TV-producenterne, fordi det ville betyde en væsentlig fordyrelse af TV-apparaterne, og kabel-operatørerne, fordi det vile betyde, at de selv skulle afholde de ekstra omkostninger for modtagerboksene, som operatørerne stiller til rådighed for abonnenterne. Også denne uenighed ser ud til at være løst med den nye aftale.

Der er dog en række tilbageværende detaljer omkring aftalen, blandt andet omkring beskyttelse mod piratkopiering af modtagerenhederne og standarder for mærkningen af apparaterne, som parterne endnu mangler at blive enige om, og indtil da har FCC advaret industrien om ikke at stoppe på halvvejen.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs