MediaWatch

Media business

George Lucas ejer alle sine firmaer personligt. Der er ingen andre aktionærer eller investorer overhovedet., og det er et af USA's mest tillukkede private selskaber. Han er personligt god for 2.5 milliarder dollars.

Den nye Star Wars film spås at ville fordoble selskabernes omsætning fra 1 mia. dollars i 1998 til 2 mia. dollars i 1999. Overskuddet i 1998 anslås til 140 millioner dollars (14%'s forrentning).

Da Fox bad ham instruere The Empire Strikes Back (2'eren) sagde han dengang i 1979, til hele Hollywood overraskelse, nej tak til et honorar på 500.000 dollars, men ville nøjes med 50.000 dollars, hvis han til gengæld personligt kunne få rettighederne til al merchandising i fremtiden - samt de personlige rettigheder til alle sequels. Fox syntes han var tosset, og gav ham gladeligt disse rettigheder. I dag ejer Lucas ALT, der har med Star Wars at gøre, en unik situation i Hollywood. Når Fox sender både de gamle og den nye film i distribution, får Lucas en ufattelig høj royalty af både biografbilletter og videoudsendelse - nemlig 90%!

Kostbare fiaskoer

I 1985 gennemgik han en smertefuld skilsmisse efter 16 års ægteskab. Skilsmissen kostede ham 500.000 dollars, og han trak sig tilbage for selv at opdrage sin adoptivdatter. Hans fravær medførte voldsom nedgang i emperiets omsætning, og flere kostbare fiaskoer, såsom "Howard The Duck".

Lucas' største fejl var, da han i samme år, 1985, ansatte en typisk Silicon Valley manager, der på hans vegne, under en "oprydning", bl.a. solgte et par små underskudsgivende teknologifirmaer fra - bl.a. solgte denne manager, Douglas Norby, firmaet "Lucas Computer Animation Division" til Steven P. Jobs for 10 mio. dollars. Steve Jobs døbte sit nye selskab "Pixar"...

Genudsendelsen i 1997 af de gamle Star Wars film indbragte Lucas 475 mio. dollars lige ned i foret.

Han har selv ud af sin egen formue finansieret "The Phantom Menace", der skønnes at have kostet 115 mio. dollars. Bl.a. derfor er Fox nødt til at tage til takke med de 10% for at distribuere filmen.

Han har solgt alle merchandising rettigheder til Hasbro og skal have 250 mio. dollars udbetalt kontant, når filmen har premiere 19. maj. Derudover har han personligt fået aktier i Hasbro til en værdi af 140 mio. dollars. Og dertil får han 20% i royalty på AL Star Wars legetøj, en aftale, der over de næste otte år beregnes at ville indbringe ham 660 millioner dollars.

Og så har han lavet en aftale med Pepsi Cola, der har forpligtet sig til en markedsføringskampagne til en værdi af 2 milliarder dollars, den største fælles markedsførings aftale nogensinde.

De allerede store indtægter, og forventningen om nye umådelige indtægter fra "The Phantom Menace" har bevirket, at både ILM og Skywalker Ranch udvides. Ranch'ens areal næsten tredobles, da han har købt et nyt stykke af dalen overfor (13 millioner kvadratmeter). ILM bliver flyttet til et meget stort forladt militært område, Presidio Army Base, på 93.000 kvadratmeter, midt i det centrale San Fransisco.

Lucas selskaberne:

Lucasfilm

Industrial Light & Magic

Skywalker Sound

LucasArts Entertainment

Lucas Learning

Lucasfilm THX

Lucas Licensing

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs