MediaWatch

Udlicitér Public Service

Jens Rohde går til modangreb på DR og den statslige medieinstitutions forvaltning af public service-begrebet: DR's licensfinansierede opgave er at varetage de programtyper, som ikke kan løftes af det kommercielle marked. Service public forpligtelserne bør udliciteres, så DR ikke laver det, som kommercielle stationer alligevel laver.

- Når vi putter licenskroner ind i en station, er det først og fremmest stationens opgave at varetage, at ingen bliver radio- eller tv-hjemløse. Herudover kan DR lege med hvad de vil, men der er en forkert opfattelse af, at DR er et mål i sig selv.

- DR prioriterer f.eks. 24 timer på P3 med en programtype, som det kommercielle marked helt fint leverer (man finder praktisk taget ikke andet på de lokale radiostationer), men er det ikke opgaven at varetage de programtyper, som ikke kan løftes af det kommercielle marked?

DR skal være smal

Skal P3 tilbage til Radio Mercur i overført betydning?

- Jeg vil ikke blande mig direkte i, hvordan DR forvalter de tre kanaler. Jeg siger bare, at som minimum og første prioritet er det DR's opgave at sikre, at ingen bliver radiohjemløse, siger Jens Rohde.

- Vi tvinger licenskroner ud af folk og siger, det er kulturelt begrundet. Ok, men så skal man også leve op til det. Det gør DR ikke.

- På langt sigt skal vi have fundet ud af at definere public service begrebet. Når vi engang når dertil, kan vi stille spørgsmålet, om det ikke er noget vi kan udlicitere? Så kan man byde ind på de forskellige opgaver, vi mener er kulturelt vigtige. Vil nogen byde på det, er der ingen grund til at DR leverer den ydelse, siger Jens Rohde.

Public service opsplittes

Denne opsplitning af public service-ydelser kommer automatisk med digitaliseringen, hvor 16-18 tv-stationer og 30 landsdækkende radiokanale vil køre hver deres klare programprofil. Der vil være børneprogrammer på en kanal, jazz på en anden, public access radio på en tredie, nyhedskanal på en fjerde osv.

Jens Rohde ser intet grundlag for en licensforhøjelse om to år, når det nuværende medieforlig er udløbet. Venstre ønsker at sætte TV2 på aktier og lade DR eller resterne af DR være den eneste station med public service forpligtelser.

- Der er ingen grund til at tvinge folk til at betale til den bredde underholdning og quizprogrammer, siger Jens Rohde.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs