MediaWatch

Medierne skal selv rydde op i fake news

Falske nyheder skal bekæmpes, men vi skal kunne tåle anderledes vinkler på nyhedshistorier

De etablerede danske medier med DR, Politiken, Berlingske og Ekstra Bladet i spidsen er parate til at gå sammen om et projekt, der skal bekæmpe falske nyheder. Forbilledet er Norge, hvor store medier som NRK, VG og Dagbladet har stiftet et selskab, Faktisk.no, der med redaktion og chefredaktør skal tjekke nyheder i den offentlige debat, herunder have et særligt fokus på fake news. Det er typisk dansk - og norsk - at oprette et institut, der skal sørge for at holde styr på alle de løgne, der florerer på nettet og på de sociale medier. Og hos de medier, vi ikke kan lide: Den Korte Avis, NewSpeek og 24nyt.

Initiativet er sympatisk og lyder umiddelbart helt rigtigt. Men det er også så politisk korrekt, at man risikerer at skyde sig selv i foden og opnå det modsatte af, hvad man egentlig ønsker. At de medier, der skal rammes, ser det som endnu et argument for, at de etablerede medier bare er ude på at lukke munden på anderledes tænkende.

Misforstå mig ikke. Fake news skal bekæmpes, men det er tvivlsomt, om et institut eller en autoritativ hjemmeside, der i samlet flok repræsenterer de traditionelle medier, er løsningen. Jeg er mere enig med Christian Jensen fra Politiken og Jyllands-Postens Jacob Nybroe, der trods positive signaler også udtrykker skepsis:

"Ulempen er, at det risikerer at virke som en mediebranches forbrødring mod andre typer af medier. Det signal skal vi ikke sende," siger Jensen til Journalisten og Nybroe tilføjer: "Vi deltager gerne i en dansk diskussion, men det afgørende for en fakta-detektiv-enhed er, at det ikke bliver et smagsdommerpanel, der alene tjekker udsagn, man ikke bryder sig om. Og lige så afgørende er det, at vi ikke bruger kræfter på de tusindvis af udokumenterede ligegyldigheder, der fyldes på de sociale medier," siger Jyllands-Postens chefredaktør.

Bør være muligt at holde justits

Ja, fake news er blevet et stort og nærværende problem i den store verden, men i Danmark bør vi tilgå falske nyheder på samme måde, som vi normalt håndterer ekstreme synspunkter og totalitære partier. Enten ignorerer vi det - og så bliver det ofte ikke større og forsvinder af sig selv - eller også tager den almindelige sunde fornuft over, og medierne løser deres samfundsopgave og udreder sandheden, når nogle prøver at bilde folk noget ind.

De etablerede nyhedsmedier modtager millioner i mediestøtte og burde i dagligdagen kunne påtage sig denne vigtige samfundsopgave. Mange gør det allerede. De seneste år har der udviklet sig en debat om - og kritik af - medier, som vi ikke tidligere har set i Danmark.

Faktatjek er blevet en vigtig del af de fleste medier og er i DR-programmet Detektor yderligere udviklet, så det i særlig grad sætter medier og politikere under lup. DR, TV2 og Radio24syv har deciderede mediemagasiner, der sætter mediernes rolle og historier under kritisk lup, og Mandag Morgen har allerede introduceret sitet Tjekdet.dk, der spotter fake news i den offentlige debat.

Det bør være muligt for medierne at holde justits. Selv uden et statsstøttet detektiv-bureau. Deciderede løgne skal afsløres og bekæmpes, men anderledes vinkler på nyhederne skal kunne præge debatten. Også fra Den Korte Avis, NewSpeek og 24nyt, der jo åbent fortæller om deres politiske ståsted. Vi skal have fri debat og må ikke ende i en situation, hvor alt, der ikke er mainstream, bliver plastret til med store gule advarsels-labels.

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs