MediaWatch

Gramex-direktør skyder sig selv i foden

Hvis al radio går online, vil mange danske radiostationer forsvinde, og dansk musik kommer under voldsomt pres fra hele verdens radiostationer, advarer Teracom i replik til Gramex.

Lars Kierkegaard

I et indlæg på MediaWatch i sidste uge gik direktør John Kristensen fra Gramex overraskende i brechen for at opgive broadcastradio - først DAB og senere som en naturlig og uundgåelig følge heraf også FM.

Gramex's modstand mod DAB er overraskende, når man husker, at DAB har en væsentlig kulturpolitisk fordel sammenlignet med internetradio: DAB beskytter nemlig den danske radiolytning.

Internettet er fantastisk og forrygende, og det har bragt os enorme fremskridt. Og internetradio er et glimrende supplement til vores radiolytning. Men forestillede man sig, at al radio overgik til nettet, ville mange danske stationer forsvinde i internethavet af valgmuligheder med tusinder af radio stationer fra hele verden. For radiostationerne i Danmark - og den danske musik - er truslerne fra internetradio til at tage og føle på. Danske radiostationer vil i mange tilfælde vælges fra og erstattes af populære amerikanske radiostationer.

Pres på dansk økosystem

På den korte bane lyder det måske forjættende for musikerne, hvis Gramex fik lukket for broadcastet radio. Med udgangspunkt i at man som et monopol selv sætter afregningsmodellerne vil man derfor fremover kunne beregne væsentligt større beløb pr. radiostation alene, fordi internettet giver et langt større potentielt lyttertal end FM og DAB, der afgrænser sig til dansk territorium.

Det mest sandsynlige udfald er desværre, at dansk musik skal omstille sig til de samme ændringer, vi for tiden ser i dansk film, der har fået et velfungerende dansk økosystem brudt af internationale giganter som eksempelvis Netflix, YouTube og HBO. Måske tager John Kristensen for givet, at danske online-radiotilbud som dr.dk/radio eller radioplay.dk fortsat vil være lytternes populære valg og lad os håbe, at han får ret. Desværre er det urealistisk at forestille sig, at de danske online radiotilbud ikke vil rystes i kampen mod internationale spillere som usliveradio.com og BBCs iPlayer Radio.

Dansk musik i ny kartoffelkur

Dansk musik har allerede været igennem en svær omstillingsproces i 2000-2003, da omsætningen i branchen styrtdykkede. Siden formåede lovlige digitale musik-tjenester at skabe en forretning af at sælge abonnementer, men omsætningen i branchen har i mange år ligget stabilt langt under de gyldne tider inden årtusindeskiftet.

Måske kan vi ikke forhindre, at amerikanske radiostationer bliver det populære valg i de danske teenageværelser - og at dansk musik skal igennem en ny kartoffelkur. Men vi kan vælge at sikre, at vi i Danmark understøtter de økosystemer, der værner om dansk indhold - både tv, film og musik.

Kulturpolitisk aspekt

Derudover glemmer Gramex, at man i hjemmet ofte lytter til radio, som ikke afspilles fra mobiltelefonen eller computeren. Faktisk foregår kun 7 pct. af radiolytningen i dag via internettet. Hvis vi udelukkende satser på internetradio, skal de danske hjem derfor også ud at skaffe sig nyt udstyr i form af en internetradio til køkkenbordet. De fysiske apparater, som afspiller internetradio er vanskeligere at betjene sammenlignet med en DAB-radio eller en transistorradio, og de danske radiokanaler vil drukne i internethavet af internationale muligheder i en internetradio.

Vi er et lille land, og et lille sprog- og musikområde, som er sårbart for den meget store omverdens enorme indvirkning på os. Derfor er det en kulturpolitisk opgave at sikre, at vi i Danmark har et økosystem, hvor vi har en indflydelse på indholdet og prioriterer den danske musik. Og bør vi tilbyde en digital teknologi som giver maksimal dansk mangfoldighed på radiomarkedet som det er tilfældet med DAB.

Man kan derfor undre sig over, at man i Gramex' bagland og ejerkreds ikke kan se det tudetossede i at kræve DAB og FM lukket og sende dansk musik - som fortsat forsøger at genfinde deres økonomiske fodfæste - i en ny konkurrence.

Teracom-direktør stopper efter uenighed

Ny udviklingschef hos Teracom 

Gatekeeper-kandidat åbner lobbysite

Teracom: Sidste chance for livkraftigt radiomarked

Teracom lover massiv investering i digital radio 

Mere fra MediaWatch

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs