MediaWatch

Debat: Den saglige løsning vil være at starte FM4-udbud forfra

Den rigtige løsning på FM4-udbuddet vil være at starte forfra, mener medieforsker Erik Nordahl Svendsen – også selvom det vil betyde stilhed på Radio24syvs nuværende frekvens i en periode.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Siden 1991 er indgået ti medieaftaler. Fem var brede aftaler, fem var smalle. Alle brede aftaler holder tiden ud – normalt fire år – det er jo meningen med en bred aftale.

De smalle holder kun, hvis regeringen vinder næste valg. Ellers laver den nye regering en ny aftale. Det skete i 2002, da Brian Mikkelsen (K) skrottede Elsebeth Gerners (R) smalle forlig og igen i 2012, da Uffe Elbæk (R) ændrede Per Stig Møllers (K) smalle aftale, men den nye regering beholdt Per Stig Møllers idé om en privat public service-kanal på FM4 med licenspenge, som i 2011 blev til Radio24syv.

Lige nu er vi i samme situation. Partierne bag den smalle medieaftale tabte valget, oppositionen holdt sig ude af aftalen i 2018 for at stå frit, når de som forventet vandt magten i 2019.

Er der så noget særligt ved den situation? Ja, men det særlige skete i 2018. Regeringen overlod mediepolitikken helt i Dansk Folkepartis hænder. På det smallest mulige grundlag vedtog man de mest drastiske ændringer i medieaftalernes historie. Bort med licensen, bort med 20 pct. af DR, samlet beskæring af public service. Dansk Folkeparti fik lov at kræve 50 pct. af Radio24syv flyttet til Jylland. Da det ikke var nok, gik regeringen med til at genåbne sit eget forlig, så DF kunne skærpe kravet til 70 pct. Mon DF havde væltet regeringen, hvis den havde krævet forliget overholdt?

Saglige grunde

Det er på denne baggrund af uset mediepolitisk brutalitet på smalt grundlag, at Mette Frederiksens (S) regering nu måske vil trække i flere nødbremser. Mest vigtigt for at holde sig ude af forliget var hensynet til at kunne genoprette i hvert fald noget af nedskæringen af DR. Hvis socialdemokraterne ikke finder de 200-300 mio. kr. på finansloven, var der ingen mening i at holde sig ude af forliget, som man måske kunne have mildnet allerede ved indgåelsen.

Men det dagsaktuelle er sagen om FM4. Radio- og tv-nævnet har standset udbudsprocessen, fordi Nævnet har lagt mærke til, at der kom en ny regering i torsdags. Efter ansøgningsfristens udløb kan Nævnet kun standse processen, når der er "saglige grunde" til det. Nævnet har spurgt både Kulturministeriet og Justitsministeriet, om man måtte trykke på pause.

Selvfølgelig er et regeringsskifte ikke en saglig grund til at standse udbuddet. Der ville kræves, at det pludselig viste sig, at de forudsatte sendefrekvenser ikke var ledige eller noget tilsvarende. Nævnet har desværre vist sig alt for følgagtigt. Nævnets udsættelse er meget "fornuftig" og praktisk for regeringen, men den er ikke baseret på de saglige hensyn.

Start forfra

Det er helt i orden og efter min mening forståeligt, at et nyt politisk flertal harmes over et forløb, hvor dansk Folkeparti fik lov at ændre egen aftale for at hindre Radio24syv i at fortsætte og tilgodese alliancen af medier i provinsen.

Det kunne – og kan – regeringen ændre ved på et minut at inddrage den bekendtgørelse, som giver udbudsopgaven til Radio- og tv-nævnet. Måske nok lidt brutalt, men det er nærmest lige for med den gældende aftale.

Den saglige løsning vil være at ophæve det usaglige krav om geografisk placering og starte udbuddet forfra. Det kan ikke blive færdigt til 31. oktober 2019, hvor Radio24syvs sendetilladelse udløber, og det er ikke muligt at forlænge tilladelsen til Radio24syv.

Så lad der blive stille i æteren på FM4 et halvt års tid. Så kan Nævnet forhåbentlig få til opgave at vurdere, om en radio baseret i København med skarp profil eller et bredt sammenrend af provinsens aviser bedst vil kunne opfylde kravene til denne danske model, en licens/skattebetalt taleradio, drevet af private.

Den model er enestående i hele verden. Giv den nu en ordentlig chance.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs