EU-forslag kan medføre alvorlige konsekvenser for frie medier

DEBAT. Nordiske regionalmedier risikerer at blive ramt af EU-lovforslaget ”Media Freedom Act”, som skal hjælpe politisk undertrykte journalister i Polen og Ungarn.
Medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard (V) er en af fire medskribenter på kritisk debatindlæg om EU-lovforslaget Media Freedom Act. | Foto: Jens Hartmann
Medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard (V) er en af fire medskribenter på kritisk debatindlæg om EU-lovforslaget Media Freedom Act. | Foto: Jens Hartmann
Af nordiske medlemmer af Europa-Parlamentet: Morten Løkkegaard, Venstre, Abir Al-Sahlani, Centerpartiet (Sverige), Elsi Katainen, Suomen Keskusta (Finland) & Nils Torvalds, Svenska folkpartiet (Finland).

Debatindlæg

Vi skal forsvare den fri og uafhængige presse, som er under angreb i blandt andet Polen og Ungarn. Men EU-Kommissions nye lovforslag til at regulere det europæiske mediemarked kan det i værste tilfælde skade velfungerende mediemarkeder som det danske, svenske og finske. Og netop det arbejder vi nordiske liberale i fællesskab for at undgå.

Den demokratiske udfordring er åbenlys: Flere medlemslande har dybe problemer med pressefriheden, som lider under illiberale regeringer. I Polen har en statskontrolleret virksomhed opkøbt 20 ud af 24 regionale aviser, og i Ungarn udøver regeringen, gennem statsfinansierede reklamer og politisk styrede myndigheder, betydelig kontrol over det nationale mediemarked. 

Det er en uhyggelig udvikling, der rokker ved de demokratiske grundværdier, som EU er bygget op om. 

Europæisk medienævn

For at hjælpe journalister og medier, hvis mediefrihed undertrykkes af illiberale regeringer, har EU-kommissionen fremlagt et lovforslag: European Media Freedom Act. Lovgivningen beskytter mod politisering af public service, fastslår behovet for redaktionel frihed og nedlægger forbud mod overvågning af journalister. Alle vigtige forslag, som støtter medier i deres rolle som demokratisk vagthund. 

Desværre risikerer lovforslaget at resultere i alvorlige konsekvenser for frie og velfungerende medier - faktisk så alvorlige, at nordiske medier kan komme på kant med EU-reglerne, hvis det bliver vedtaget i sin nuværende form. Og det vil være decideret ulogisk.

For Danmark og vores nordiske nabolande er nemlig i verdenstoppen, når det kommer til pressefrihed ifølge World Press Freedom Index. 

Et af de centrale stridspunkter i lovforslaget er, at man vil oprette et ”europæisk medienævn”, der skal føre tilsyn med mediemarkederne i medlemslande. 

Lokalaviser i fare

Danmark og andre nordiske lande har traditionelt haft mange lokal- og regionalaviser med begrænset økonomiske ressourcer. Mange mindre aviskoncerner kæmper for at overleve på et marked, hvor intensiverende konkurrence og faldende annonceindtægter er en præmis. Her spiller samarbejdet mellem aviser og fusioneringer en afgørende rolle for at bevare det brede udbud af medier til gavn for folket - og vores demokrati. 

Kommissionen lægger i sit udspil op til at indføre ekstra kontrol ved fusionering og opkøb af medier. Vurderer det nye ”europæiske medienævn”, at en koncern råder over for meget af det nationale mediemarked, kan nævnet fraråde fusionering eller opkøb. Dét truer de nordiske lokalmediers forretningsmodel, da de ofte har samme ejer, men leverer uafhængigt indhold. 

Medier er under økonomisk pres, og vi skal derfor sørge for, at medier fortsat kan klare sig selv, kan konsolidere sig og sikre deres egen overlevelse gennem sammenlægninger, hvis det garanterer kvalitetsjournalistik til forbrugerne i lokalområder. 

I det europæiske fællesskab har vi et mål om at sikre en fri og pluralistisk presse, der stiller kritiske spørgsmål til magthavere. I Europa-Parlamentet forsøger vi nordiske liberale i fællesskab at finde den rette balance mellem at bekæmpe presseundertrykkende regeringer og beskytte velfungerende mediemarkeder. 

Vi kan ikke acceptere, at Kommissionen i sin bestræbelse på at redde medielandskabet i Polen og Ungarn undergraver medier i Norden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også