"Får det der metavers nogensinde ben at gå på?"

Ifølge en ny Delphi-undersøgelse, som bliver præsenteret på Nordic Metaverse Summit i denne uge, kommer vi til at bruge i snit 5,6 timer i metaverset i 2030. Tallet er gennemsnittet af det antal timer som en række internationale eksperter har budt ind med i en helt ny undersøgelse, som jeg har været med til at udarbejde på Instituttet for Fremtidsforskning
Faktum er dog, at ingen rigtig ved endnu, hvordan det kommer til at udfolde sig, men én ting er sikkert, og det er retningen. Vi bevæger os mod en fremtid, hvor vores fysiske og virtuelle virkelighed i højere grad flyder sammen.
Metaverset er et af de begreber, som i den grad er omgivet af uklare definitioner og en masse antagelser om, hvad det potentielt kan komme til at betyde for vores alles liv i fremtiden. Bliver det dér metavers nogensinde til noget? Er det ikke bare en masse avatarer uden ben? I mit arbejde som fremtidsforsker har jeg brugt en væsentlig del af min tid på at sætte fokus på den betydning, som metaverset potentielt set kan have for vores samfund – og for medierne. For der er behov for, at vi allerede nu tager udviklingen seriøst og sammen bliver klogere.
I 2001 deltog jeg på Nordic Interactiv Conference- en konference, som handlede om interaktive medier, hvor jeg første gang prøvede noget, der mindede om virtual reality. Det var lige midt imens boblen sprang. Ordet ’interaktiv’ var 90’ernes buzzword, og på scenen stod professor Kevin Warwick fra Reading Universitet i England og snakkede om kunstig intelligens, robotter og nye teknologiske livsformer. Han fik allerede tilbage i 1998 indopereret en computerchip, som kunne åbne døre, tænde lys og hente e-mails, når han var i nærheden. Konferencen handlede om, hvordan ”informationsteknologi” på sigt ville blive en langt mere nuanceret og kompleks størrelse.
Klip til 2023. Over 20 år senere er mediebranchen i den grad transformeret til en ny digital virkelighed. Og selvom den stadig ikke er ”fuldt integreret i vores fysiske omgivelser”, så har det mobile internet og smartphonen flyttet vores forbrug og måde at konsumere medier på en måde, som kun de færreste havde fantasi til at forestille sig dengang.
Metaverset er mere end vi tror
I dag står vi så på tærsklen til en ny sammensmeltning mellem vores fysiske og virtuelle verdener.
63 pct. af de adspurgte eksperter i vores nye internationale Delphi ekspertstudie vurderer, at vi allerede er der. I hvert fald i en eller anden form. Som en af eksperterne uddyber:
“Metaverset er allerede her. Se eksempelvis Fortnite, Roblox, Minecraft; videospil; digitale tvillinger; simuleringer; sociale medier.” Jeg mener personligt ikke, at det er nok til at kalde det metaverset, men det viser en retning hen imod det næste skridt efter den mobile smartphone, som medierne bør holde øje med i horisonten.
Hvis du er typen som godt kan lide at følge med i nye teknologier, så er du nok stødt på Gartners Hypecycle – og for første gang kom metaverset på som listen af de vigtigste ’Emerging Technologies’, som en innovation trigger. Det vil sige et område der stadig kun er helt i sin spæde start, men som med en tiårig horisont kan nå et stadie af produktivitet (Plateau of Productivity).
Det er også eksperternes gennemsnitsbud i Delphien: Mellem fem og ti år.
Men når det så er sagt, så er det ikke for tidligt at starte med at dyppe tæerne og sikre, at medierne er parate, når det kommer.
Tranformation af det digitale
Sagen er, at vi på flere måder er på vej ind i en transformation af det digitale. En udvikling som ikke kun kommer til at ændre den måde, vi konsumerer medier, men også måden, vi skaber medier samt hele infrastrukturen i et nyt virtuelt økosystem. I mine øjne er metaverset som sådant meget mere, end vi tror – og vi er kun i de første spæde forsøg på at forstå konsekvenserne for vores samfund og konsekvenserne for medielandskabet i fremtiden.
Jeg møder mange af disse spørgsmål ude hos såvel danske som internationale medievirksomheder. Og når jeg er ude at holde oplæg om metaverset, så er der også en del fnis og skuldertrækning blandt publikum, for det er ofte også nemt at grine af, især hvis man fejlagtigt tror, at metaverset kun er det samme som Metas Horizon World, et ”nyt Second Life” eller en gruppe krypto-bros.
Selvom det kan virke som noget i den meget fjerne horisont og er svært at tage at føle på, så synes sammensmeltningen af vores fysiske og virtuelle verdner uundgåelig. Det gælder også den immersive del i krydsfeltet mellem augmented og virtual reality. Altså, at vi på et tidspunkt bevæger os fra at være på internettet til at være i internettet. Bevægelsen fra 2D til 3D. Og til at få vores informationer i vores omgivelser i stedet på en flad skærm
Metaverset er i mine øjne summen af det hele. Den store transformation af det digitale, hvor brugerne i højere grad kommer i centrum og bliver medejere og medskabere af medierne , mere end rene forbrugere eller abonnenter, som de ofte bliver kaldt i traditionel forstand.
Vi har set udviklingen med skaberøkonomien, hvor en undersøgelse fra 2022 viser, at amerikanerne nu bruger næsten lige så meget tid på at streame brugergenererede videoer på Youtube, Tiktok og andre onlineplatforme, som de bruger på at se traditionelt tv ifølge Consumer Technology Association. Og hvis man ser på de unge mellem 13 og 17 år, så bruger de 56 % af deres medietid på brugerskabt indhold. Og skaberne af indholdet, ja de forventer også at få deres del af fortjenesten på indholdet, de skaber, hvilket web3 blandt andet også åbner op for.
Status på metaverset
Så, hvad er status på metaverset her i starten af 2023? I første omgang er det værd at nævne, at vi ser mod en ret omfattende tech-recession, hvor vi allerede har set en lang række fyringer hos de store techgiganter som Meta og Microsoft. Og det tyder på at mange af de projekter, der har været i støbeskeen, eksempelvis Hololens (Microsofts mixed reality brille), bliver nedprioriteret, hvis man ser på hvilke afdelinger, som bliver fyret. Samtidig har kryptovalutaerne – og dermed også troen på web3 – fået en hård medfart med kollapset af FTX, som var en af de allerstørste kryptobørser.
Betyder det så, at visionen om metaverset er død? På ingen måde. Det betyder dog, at farten er taget en smule af toget, at udviklingen tager nye retninger, at nye spillere kommer på banen – og nye teknologier kommer. Apple står i kulissen og venter med deres længe ventede Augmented Reality-briller, som efter sigende lader vente lidt mere på sig. Og hvis der på et tidspunkt kommer en killer app (et stykke software med en brugergrænseflade, der opfattes som nyskabende og værdiskabende nok til at påvirke markedet markant, red.), så kan det gå hen og blive en gamechanger.
Samtidig ser vi eksempler på nye måder at opbygge abonnementsmodeller gennem f.eks. brugen af NFT’er og såkaldt warm crypto, som Time Magazine kalder det. Kryptovaluta som bruges til at gøre godt – og ikke til at tjene cool cash.
Kort sagt, der er nogle nye – nogle vil måske kalde det – mere modne bud på vej.
De samlede resultater fra den nye Delphi-undersøgelse om metaverset i 2030 offentliggøres på den første udgave af Nordic Metaverse Summit, som arrangeres af Dansk Industri og Instituttet for Fremtidsforskning i København fredag d. 27. januar.