MediaWatch

Kronik: "Kulturbidraget" skader dansk indholdsproduktion - og danskerne ender med regningen

Den nye medieaftale og tilhørende ”kulturbidrag”, der bliver pålagt streamingtjenester, gør Danmark ugunstig for nye aktører og underminerer potentialet for investeringer, lyder det i en kronik fra Warner Bros. Discovery i Danmark. Mediekoncernen er nødt til at budgettere med kulturbidraget som en skat, og det får konsekvenser.

Foto: PR/Discovery Networks Danmark

KRONIK |

Danskerne har næppe tidligere haft adgang til så meget dansk indhold som netop nu. Men med det nye medieforlig har politikerne skabt tvivl om hvor lys en fremtid dansk indholdsproduktion har. Forliget er ude af trit med virkeligheden og vil efter alt at dømme få den modsatte effekt end tilsigtet. Danskerne kan med forliget formentlig imødese mindre indhold til flere penge.

Hos Warner Bros. Discovery har vi på den ene eller anden måde lavet indhold på dansk til danskerne i mere end 25 år. Det er en vigtig del af vores DNA, og noget som vi agter at gøre mange år ud i fremtiden. Vi gør det for at underholde og oplyse danskerne, men selvfølgelig også fordi det giver kommerciel god mening. Og ligesom alle andre private aktører er vi naturligvis afhængige af at have en sund og rentabel forretning.

Vi er meget enige i, at vi skal have et stærkt dansk produktionsmiljø med gode arbejdsvilkår. Godt dansk indhold er en af vores fremmeste konkurrenceparametre, og vi oplever en produktionsbranche, som er under pres. Ikke på grund af lav, men derimod høj efterspørgsel på danske produktioner.

Bidrager allerede til dansk kultur

Nu befinder vi os tilsyneladende i en ny virkelighed, hvor vi skal afgive seks pct. af vores omsætning som bidrag til dansk kultur. Vi mener selv, at vi allerede gør det til vores daglige virke netop at bidrage til dansk kultur, og vi finder ikke præmissen i overensstemmelse med virkeligheden for indholdsproduktion og distribution i Danmark.

Gennem de årtier vi har været i Danmark, har vi aldrig oplevet så overophedet et marked, som vi har set de seneste år. Dansk indhold stortrives, dels fordi der aldrig er blevet produceret så meget, og dels fordi nye distributionsformer gør det mere tilgængeligt end nogensinde.

Både lokale og internationale tjenester nyder godt af, at vi i Danmark er blandt de allerbedste i verden til audiovisuel historiefortælling. Det medfører, at lokale talenter og dansk kultur som helhed oplever stor national og international eksponering. Derfor ser vi med bekymring på, hvordan nogle af de virksomheder, der står for de største bidrag og den mest vidtrækkende eksport af dansk kultur har udsigt til sværere markedsvilkår.

Ingen garanti for mere dansk indhold

Warner Bros. Discovery driver foruden tv-kanaler som Kanal 5, 6’eren og Canal 9 også streamingtjenesterne HBO Max og Discovery+. Her udgiver vi hvert år hundredvis af timers indhold på dansk og støtter årligt produktionsmiljøet med et betydeligt millionbeløb. Via streaming har alle danskere med en internetforbindelse, ud over de mange årlige lokale produktioner som Metoo: Sexisme Bag Skærmen, Kamikaze og Over Atlanten, adgang til mere end 60.000 titler fra hele verden.

”Kulturbidraget” er ikke nogen garanti for mere dansk indhold af høj kvalitet, tværtimod. Som konstruktionen er, vil man ikke kunne regne med at få midlerne igen, og man vil derfor være nødsaget til at budgettere med ”kulturbidraget” som en skat. De potentielle implikationer forbundet med forsøget på at beskytte dansk indhold kunne eksempelvis være højere forbrugerpriser eller et mindre budget til produktion af dansk indhold. Ingen af delene er godt nyt for danskerne.

Hvis man fra politisk hånd absolut ønsker at regulere markedet, vil det være mere naturligt at overveje at tale om en forpligtigelse til investering i lokalt indhold. Dermed bliver virksomhederne anerkendt for de investeringer, de i forvejen laver og bibeholder fleksibiliteten til at kunne investere i forskelligartet dansk indhold. Dette kunne indføres uden ekstra administrative byrder samt uden risiko for statens indblanding i, hvad der er ”rigtig” dansk kultur.

Mangler klarhed

Vi mener grundlæggende, det er et usundt princip, at staten vil agere smagsdommer i forhold til private aktørers investeringer i indhold. Medier er grundlæggende demokratiske, når hver læser, seer og bruger aktivt tilvælger den platform med det udbud, der tiltaler dem mest. Det bør være efterspørgslen, der styrer det.

Udover ovenstående problematik mener vi helt grundlæggende, at der mangler klarhed omkring væsentlige dele i medieaftalen. Blandt andet sportlistens udformning, kriterier for søgning af midler og hvordan midlerne skal betales.

“Kulturbidraget” er desuden en udgift, alle streamingtjenester er underlagt, uanset om de er profitable eller ej. Det gør Danmark ugunstig for nye aktører og underminerer dermed potentialet for udefrakommende investeringer. Igen er det i sidste ende de danske seere, der går glip af mere indhold på deres modersmål.

Hos Warner Bros. Discovery elsker vi Danmark og danske produktioner. Vi har været her i årtier, og vi er kommet for at blive. Men vi er rigtig kede af, hvis vi bliver presset til at lave mindre indhold til danskerne. Derfor er vi meget åbne for at bistå med perspektiv og indsigt, der kan være behjælpelig med, at aftalen der skal sikre fremtiden, rodfæstes i virkeligheden.

S-ordfører kalder kulturbidrag vigtigt i lyset af konflikt om rettighedsaftale

Den perfekte storm over dansk film og tv - fra overophedning til nedfrysning

Tv-distributører advarer mod kulturbidrag

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs