MediaWatch

Det smalle forlig er en plet på en ny ministers cv

Moderniseringen af Public Service Puljen og lukning af 24syv vil give et ”klatvist støttecirkus”, og kulturbidraget skulle have været klappet af med OECD, inden det blev en del af aftalen. Ugens klummeskribent kalder den nye medieaftale en plet på Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensens cv.

MEDIEKLUMMEN |

Det er et sørgeligt medieforlig, og det kan jeg skrive, allerede før jeg har taget stilling til indholdet. At indgå et smalt forlig om kulturpolitik og ”demokratisk samtale”, det kommer der ikke noget godt ud af.

Forliget tilfører DR ekstra 100 mio. kr. over aftaleperioden. Godt for DR. Lige nu. Ikke senere; så vil det blive noget skidt for DR. For ganske vist er der ikke meget i politik, som er sikkert, men det er nu forholdsvis sikkert, at vi på et tidspunkt får en borgerlig regering igen. Lige så sikkert er det, at dén regering vil forsøge at gennemføre nye besparelser på DR, som derefter skal igennem nye traumatiske sparerunder.

Alt i alt øger forliget politiseringen af DR, og det skader ikke kun DR, men også den demokratiske samtale, man hævder at være optaget af.

Plet på cv

Forhåbentlig vil den kommende borgerlige kulturminister være mere optaget af brede forlig end den nuværende socialdemokratiske. Eller dygtigere til at skabe forlig. For uanset at jeg ikke har nogen inside viden om forhandlingerne, og derfor ikke kan sige, om de borgerlige forhandlere virkelig skabte sig så kropumuligt, at et bredt forlig var udelukket, så er det i sidste ende regeringen, der har ansvaret for det politiske klima, helt som det er ledelsen på en arbejdsplads, der har ansvaret for arbejdsmiljøet, og forældrene i en familie, der har ansvaret for familiens trivsel. Det smalle forlig er en plet på en ny ministers cv.

For medieaftalens overskrift er, at ”den demokratiske samtale skal styrkes”, men hvad er en demokratisk samtale i grunden? Det har en forsker fra Aarhus Universitet givet en definition på:

”I den demokratiske samtale gør man sig umage med at lytte til hinanden og afsøge de bedste argumenter for og imod et givent emne”.

Og netop dette forlig, af alle, endte altså uden samtale, men i stedet med et lille flertals tvang.

Kulturbidrag er uafklaret

Nuvel, indholdet? Styrket public service, delvist betalt af en afgift på streaming; det er i sig selv ganske fornuftigt, men ikke i konteksten, som jo er, at det stadig er uafklaret, om vi overhovedet må indføre sådan en afgift uden at overtræde et OECD-forbud mod nye digitale skatter. Det havde måske været mere fornuftigt at vente på en afklaring af det.

Producentforeningens direktørs forklaring om, at afgiften slet ikke er nogen skat - ”Kulturbidraget er derimod ikke en skat, idet skatter og ofte også afgifter er noget, der betales til staten/det offentlige” – er ikke overbevisende, og det kunne jeg godt udtrykke mindre høfligt.

Omvendt er påstandene fra kritikere om, at afgiften bare vil blive væltet over på brugerne, et udtryk for den særlige økonomiske analfabetisme, der synes at være et adgangskrav til mediepolitiske diskussioner. Afgiften vil selvfølgelig blive delt på en eller anden måde mellem udbyderne og deres kunder, afhængigt af hvad kunderne har af alternativer.

Støttecirkus

Mindre fornuftigt er, at digital public service kun skal bestå af DR, TV 2 og nogle løse småtterier med støtte fra en moderniseret public service-pulje, der nu også må give penge til radio og podcast. Jeg er aldeles inhabil her, for jeg er med-vært på podcasten ”Putins Verden” hos 24syv, så jeg nøjes med at undre mig over, at man vil lukke et eksisterende kreativt podcast-miljø – 24syv – og i stedet opbygge et nyt og klatvist støttecirkus, hvor nye aktører også får lov at supplere støtten med ”belønningsbaseret crowdfunding”; ja, god fornøjelse med det i et så lille sprogområde som vores.

Men moderniseringen af public service-puljen er da i sig selv fornuftig, bortset fra kravet om overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår. Det burde jeg måske ikke skrive som gammel fagforeningsmand, men når kravet formuleres så hårdt og så ubetinget som i forliget, vil det spærre vejen for mange aktører. Og det var vel ikke meningen. Var det vel?

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs