MediaWatch

DJ og Djøf slår sig sammen i opråb om ny offentlighedslov

Når offentlighedsloven skal revideres, bør journalister, embedsværk og borgergrupper sidde med ved bordet, og resultatet skal være en lov med bred politisk opbakning, som praktikerne kan se sig selv i, lyder opfordringen fra de to forbund.

Foto: Jacob Nielsen

De to fagforbund Dansk Journalistforbund (DJ) og Djøf går sammen om at tilbyde deres hjælp til det nye folketing til udarbejdelsen af en ny offentlighedslov. Det skriver Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, og Sara Vergo, formand for Djøf, i en fælles kronik i Berlingske.

“Selvom vi ofte står i hvert sit ringhjørne, når debatten handler om, hvordan vi sikrer størst mulig åbenhed i forvaltningen, så deler vi et stærkt ønske om, at der bliver lavet en ny offentlighedslov”, skriver de.

Målet er ifølge de to formænd, at der laves en ny lov, der har bred politisk opbakning, og som “praktikerne” kan se sig selv i, og til dette tilbyder forbundene at bidrage med erfaring og forslag, ligesom de opfordrer til, at journalister, embedsværk og borgergrupper sidder med ved bordet, når loven skal revideres.

Ud over et behov for at gøre op med de lange sagsbehandlingstider, når journalister søger om aktindsigt, er det ifølge Tine Johansen og Sara Vergo især to paragraffer i loven, som udfordrer idéen om større åbenhed: Ministerbetjeningsparagraffen (§ 24) og folketingspolitikerreglen (§ 27), førstnævnte fordi den giver vide muligheder for at undtage dokumenter, selvom de måske aldrig skal bruges af ministeren, lyder det.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplever, at ledelsen nu åbner for forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, fortæller ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs