MediaWatch

Regeringen vil revidere offentlighedslov efter minksag

Det skal være nemmere for offentligheden at få aktindsigt, meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) efter offentliggørelsen af Minkkommissionens beretning.

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde i Statsministeriet dagen efter minkkommissionens konklusioner, fredag den 1. juli 2022.. | Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

I kølvandet på Minkkommissionens beretning om forløbet, hvor regeringen beordrede alle mink i Danmark slået ihjel, vil regeringen igangsætte en række initiativer til at undgå en lignende sag i fremtiden. Det inkluderer en revision af offentlighedsloven, så det bliver nemmere for offentligheden at få indsigt, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet fredag, skriver Journalisten.

Hvad regeringen konkret ønsker at ændre, og hvad en revidering skal indeholde, blev dog ikke uddybet.

Socialdemokratiet er ellers et af partierne på Christiansborg, der har hængt i bremsen i forhold til at åbne op for en ændring af offentlighedsloven, der siden en stramning af loven og journalisters mulighed for aktindsigt i 2013 har været genstand for kritik af flere omgange.

Siden februar 2021 har Socialistisk Folkeparti haft flertal bag et forslag, der pålagde regeringen at indkalde til forhandlinger om lempelser af offentlighedsloven. Men, der er endnu ikke sket noget, og i januar lød det fra SF’s gruppeformand, at partiet har mistet tålmodigheden med regeringen i Berlingske.

Både Danske Medier og Dansk Journalistforbund har løbende krævet ændringer - lige som Ytringsfrihedskommissionen har anbefalet en revision. I foråret 2021 kom der grøde i den politiske vilje til at genbesøge lovgivningen, efter Venstre meldte sig klar til at give den et servicetjek og dermed efterlod Socialdemokratiet som det eneste af de to store partier til at holde en ændring tilbage.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Illustreret Videnskab hentede ny chefredaktør med fortid på B.T., Sam Productions meldte om sikker sejlads gennem 2021, inden modvind ramte i 2022, og rundspørge viste begrænset vilje til at betale for podcasts. Dét og meget mere kan du blive klogere på i denne uges overflyvning over mediebranchen.

Flertal vil af med spilreklamer

Et flertal af den danske befolkning mener, at spilreklamer bør forbydes. Det viser en meningsmåling, som Jyllands-Posten har fået lavet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs