MediaWatch

Kulturminister ønsker opgør med kønsfordeling i radioen

DR og TV 2 skal arbejde efter ”at skabe større mangfoldighed og diversitet”, fremgår det af ny medieaftale.

"Vi vil ikke tvinge medierne til en ligelig kønsfordeling, men vi skal have adgang til tallene for kønsfordelingen, så vi kan have en debat på et oplyst grundlag," siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). | Foto: Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Som en meget stor kulturinstitution er DR med til at skævvride kønsfordelingen på et musikmarked, der i forvejen ikke har ligestilling.

Det siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der lørdag har præsenteret en ny medieaftale.

”Der er en massiv overvægt af mandlige musikkunstnere, der bliver afspillet i radioen, og det skal vi have et indblik i.”

Regeringen har indgået et smalt medieforlig. I den fremgår det, at man vil have DR og TV 2 til at arbejde efter ”at skabe større mangfoldighed og diversitet”.

Ministeren fastholder, at man ikke vil tvinge medierne til at skabe en lige kønsfordeling af eksempelvis musikkunstnere i radioen eller på tv.

”Vi vil ikke tvinge medierne til en ligelig kønsfordeling, men vi skal have adgang til tallene for kønsfordelingen, så vi kan have en debat på et oplyst grundlag,” siger hun.

Håndteringen af kønsproblematikken hos de to mediegiganter var med til, at DF forlod forhandlingslokalet fredag. Det skriver partiets kulturordfører, Dennis Flydtkjær, på Twitter.

”DF er ude af forhandlingerne”, skrev han lørdag.

”Alle, der modtager mediestøtte eller penge fra public service-puljen, skal fremover lave en kønsangivelse opgjort på han, hun og andet køn.”

”Samtidig skal DR fokusere på, at der spilles lige mange mandlige og kvindelige musikere. Bliver vist ikke mere woke-agtigt (oplyst eller politisk korrekt, red.).”

Ifølge ministeren handler det primært om, at der har været en frustration over, at DR bidrager til skævvridningen, fortæller hun.

”Der er en skævhed i kønsbalancen, i forhold til hvad der bliver afspillet på vores radiostationer, og det smitter af på festivalernes programmer og også de rettighedspenge, som bliver udbetalt,” siger hun efter pressemødet.

”Hvis der er en skævhed, som der efter alt at dømme er, så skal det frem i lyset, og så skal vi efterfølgende have en debat om, hvordan man så løser det.”

Medieaftale genopliver regel om sport på landsdækkende tv

Producentforeningen glæder sig over kommende indsprøjtning fra bl.a. Netflix

Dansk Erhverv: For mange udeståender i medieaftale

Mere fra MediaWatch

DR og Roskilde Festival dropper tv-samarbejde

Danmarks Radio har droppet alle livekoncertoptagelser og tv-produktioner fra årets musikfestivaler heriblandt Roskilde Festival. Seertilslutningen står ikke mål med ressourceforbruget, lyder det. I stedet spreder DR sine medarbejdere over flere festivaler henover sommeren.

EU-pulje for nyhedsmedier åbner

Europa-Kommissionens organisation Creative Europe har lanceret en pulje for journalistiske partnerskaber på tværs af landegrænser, som skal understøtte bæredygtige forretningsmodeller for nyhedsmedier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs