MediaWatch

Justitsminister kaldes i samråd om nye momsregler

Enhedslisten mener ikke, regeringens argument for at lægge moms på rettighedsbetalinger som følge af EU-regler holder. Derfor har partiet kaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om den politiske aftale, der møder voldsom modstand i tv-branchen.

Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup er kaldt i samråd af Enhedslisten omkring den aftale, der fra 2023 lægger moms på copyright-vederlag, skriver Altinget.

Ifølge regeringen er det en EU-dom, der dikterer, at de nye momsregler skal indføres, men det argument sår Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard tvivl om.

"I Sverige og Tyskland har man implementeret dommen på en anden måde, og det kunne Danmark også. Den afklaring burde være kommet med behandlingen af lovforslaget i Folketinget," siger Søren Søndergaard til Altinget.

Iføge Socialdemokratiets medieordfører Kasper Sand Kjær er det Skatteministeriets klare vurdering, at EU-dommen fordrer at rettighedsvederlag også omfattes af momsbetaling.

Store protester

Regeringen indgik tidligere på ugen en politisk aftale om fængselsvæsenet, der bl.a. skal finansieres ved at momspålægge rettighedsbetalinger. Men det vil bl.a. gøre et tv-abonnement dyrere, og derfor har planerne mødt store protester fra kulturliv og tv-branche.

Ifølge statens beregninger står tv-distributører til at skulle betale 260 mio. kr. årligt i moms af de vederlag, de betaler rettighedshavere.

Rettighedsforvalterne Copydan og Koda såvel som en række fag- og brancheorganisationer inden for tv- og kulturbranchen har i efteråret udtrykt deres modstand til den planlagte momsændring, som de mener, vil ramme tv-seere, producenter og udbydere af dansk indhold.

"Jeg savner stadig svar fra kulturministeren på, hvordan indførelsen af moms på dansk tv, hænger sammen med regeringens ønske om at styrke public service og den demokratiske samtale i et nyt medieudspil," sagde kommunikationsdirektør for interesseorganisationen Danske Mediedistributører Ib Konrad Jensen torsdag til MediaWatch.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opskalering i Egmont, tv-tal fra året der gik og oprustning på cybersikkerhed har været med til at sætte farve på denne uge i den danske mediebranche. Få overblik over paletten med denne briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs