MediaWatch

136 lande indgår historisk aftale om global minimumsskat

Danmark er gået med i en global aftale, der skal forhindre store selskaber i at gå i skattely. Skatteminister kalder aftalen historisk.

Aftalen blev indgået inden for rammerne af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) og blev allerede i juli godkendt af G20-landenes ledere. | Foto: Ian Langsdon/AFP / POOL

Danmark har sammen med 135 andre lande i den internationale økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, indgået en "skelsættende aftale" om en global minimumsskat på 15 pct.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er en historisk aftale, der for første gang nogensinde sætter en effektiv global bund under selskabsskatten og skaber en mere retfærdig beskatning af verdens største selskaber," udtaler skatteminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen.

Aftalen skal sikre, at alle større selskaber med aktivitet i bare ét af de 136 lande i samarbejdet, bliver omfattet af skatten og dermed forhindre virksomheders skatteundgåelse, lyder det.

Vil ramme tech-giganterne

Aftalen indebærer også, at blandt andet tech-giganterne, som er blandt de største og mest profitable globale selskaber, skal betale noget af deres skat dér, hvor deres brugere er - og hvor de tjener penge på brugerne.

Ifølge udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), havde man ikke turde drømme om at lave en sådan aftale for bare få år siden.

Han kalder aftalen "en milepæl" i kampen mod skattely og siger, at aftalen især skal fungere som et redskab imod ulige konkurrence.

"Vi har desværre et system i dag, som ikke er fair. Vi har små og mellemstore virksomheder, som ikke kan lave skattespekulation, som de store multinationale selskaber kan."

"De små og mellemstore selskaber har en konkurrenceudfordring, fordi de store selskaber kan flytte deres overskud hen, hvor de ikke skal betale skat," siger han.

Flere lande stemte ja i sidste øjeblik

Aftalen blev indgået inden for rammerne af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) og blev allerede i juli godkendt af G20-landenes ledere.

Oktober i år var deadline for at lægge de sidste detaljer i planen på plads, og det er nu sket.

Ungarn har fredag eftermiddag, som det sidste land i EU, tilsluttet sig aftalen.

Torsdag valgte også regeringen i Irland at sige ja til en aftale om at hæve skatten til mindst 15 procent.

Irland havde ellers modsat sig ændringen på grund af den lave selskabsskat i landet, der har trukket store selskaber som Google og Apple til Irland. Landet er også blevet beskyldt for at fungere som et skattely netop på grund af den relativt lave skat.

Fire lande har endnu ikke tilsluttet sig aftalen, skriver OECD. Det er Kenya, Nigeria, Pakistan og Sri Lanka.

Tidligere, da aftalen endnu var under udarbejdelse, har den fået kritik for mest at tilgodese verdens rigeste lande og ikke udviklingslandene.

Irland siger ja til højere skat for globale koncerner

Google øger overskud i Danmark og betaler skatteregning på 20 millioner

EU’s folkevalgte stemmer for næste skridt mod global selskabsskat 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Radio Loud er snart no more, mens sportslisten skal genoplives, hvis det står til kulturministeren. Brancheorganisationer råbte vagt i gevær over nyt lovforslag om moms på rettigheder, en tv-status blev gjort op, og Frankfurt Bogmesse vendte tilbage i fysisk form. Alt det og meget mere i ugens overblik over slagets gang i mediebranchen. (Rettet)

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs