MediaWatch

Portræt: Kulturens nye minister er en "stille slider" og "ærkesocialdemokrat"

Partikolleger og samarbejdspartnere kalder Ane Halsboe-Jørgensen et oplagt valg som ny kulturminister på grund af sin flid, evne til at lytte og indgå i dialog for at nå politiske målsætninger. Spørger man oppositionen er skudsmålene mere kritiske og forventningerne mindre.

Ane Halsboe-Jørgensen ved Amalienborg. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De længe ventede medieforhandlinger og efterdønningerne af covid-19 bliver nu lagt i hænderne på Ane Halsboe-Jørgensen (S), som mandag skiftes ind på posten som kulturminister efter Joy Mogensens afgang efter godt to år i stolen.

38-årige Ane Halsboe-Jørgensen kommer direkte fra posten som uddannelses- og forskningsminister. Hverken kultur eller medier er ikke blandt hendes nuværende eller tidligere ordførerskaber, ligesom ministeren heller ikke har ervhervsmæssig erfaring fra området. Men ifølge hendes tætte partikollega og ven Jens Joel (S) er det ikke ensbetydende med, at hun dermed er bagud på point fra start.

"Først og fremmest er Ane både bright og flittig, og det er det, det kræver. Ane har været aktiv i politik i 20 år – det er jo ikke fordi, hun ikke har diskuteret masser af kulturpolitik. Vi er alle sammen politikere for mange flere områder, end dem vi lige har ordførerskab på eller er associeret med i pressen, for vi er alle sammen repræsentanter for et lokalområde med alle de emner, der måtte være der. Så jeg synes ikke, man kan sige, at hun starter fra scratch," siger Jens Joel, som ikke er overrasket over, at Mette Frederiksen har peget på netop hende.

"Vi står over for nogle vigtige forhandlinger på det område, og der synes jeg faktisk, det er meget naturligt at tage en person med ministererfaring, der har kørt succesfulde forhandlingsforløb. Det har hun gjort i forhold til fordelingen af forskningsreserven og aftalen om flere uddannelsesmuligheder i hele landet," siger han.

"Slår ikke ud med armene"

Bjarne Laustsen (S) er ligesom Ane Halsboe-Jørgensen opstillet i Nordjylland og kender hende ifølge eget udsagn godt fra både Folketinget og kredsarbejdet. Hans beskrivelse af hende er, at hun går efter sine politiske mål uden at gøre meget væsen af sig.

"Hun er en stille slider. Hun slår ikke ud med armene, hun får gennemført sin politik og vedtaget det, hun gerne vil, og det er ordentligt og seriøst, det hun præsterer. Det kan man se med de store reformer, hun har gennemført med udflytning af uddannelserne osv. Hun er god til at lytte til det, man gerne vil have markedsført blandt partikolleger og i baglandet," siger Bjarne Laustsen, som forventer, at hun kan få vendt sin manglende erfaring på kulturområdet til noget positivt.

"Der viste hun sig som en meget traditionel socialdemokrat, som foretrækker statslige løsninger."

Bertel Haarder (V)

"Det kan både være en styrke og en svaghed. Hvis man er for tæt på dem, man skal være minister for, kan det også være et problem. Hun kommer fuldstændig uplettet med et godt ry fra det ministerområde, hun havde, og så får kulturområdet en helt ny start. Forskningsverdenen er også et svært område med mange modsatrettede interesser, så jeg er sikker på, at det kan hun sagtens klare," lyder det.

V-politiker: Hun er "ærkesocialdemokrat"

Den opfattelse deles ikke af folketingskollega og tidligere kulturminister Bertel Haarder (V), som sad i udenrigsudvalget, hvor Ane Halsboe-Jørgensen var formand, indtil hun blev minister. Efter hans mening kan den manglende erfaring på kulturområdet blive et problem i forhold til de kommende medieforhandlinger.

"Medieforhandlinger er noget af det allermest komplicerede, der findes. Så hvis hun er helt blank på området, når de forhandlinger går i gang, så får hun det svært. Der er så mange aktører, og de er langt fra enige. Oven i det skal hun så administrere regeringens politik, så det bliver ikke let, og jeg tror, at det kommer til at trække meget ud," siger han.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Ifølge Bertel Haarder kan den nyudnævnte kulturminister godt regne med at møde mere modstand fra det politiske landskab, end Joy Mogensen (S) har fået, bl.a. fordi hun efter Haarders mening er "ærkesocialdemokrat".

"Hun kan nok forvente at få mere modstand, end Joy Mogensen gjorde. Vi har aldrig som opposition krævet hendes afgang på trods af, hvor trægt det er gået på kultur- og kirkeområdet. Vi har selvfølgelig kritiseret regeringens linje på området og de absurde restriktioner, men vi har ikke givet hende skylden personligt. Der indbyder Ane Halsboe-Jørgensen mere til kritik, fordi hun er ærkesocialdemokrat," siger Bertel Haarder og uddyber, at han i forbindelse med et forslag om at oprette en ny privat læreruddannelse fik en afvisning med ordene, at det kunne tage ansøgere fra den almene læreruddannelse.

"Der viste hun sig som en meget traditionel socialdemokrat, som foretrækker statslige løsninger. Og det tror jeg også har kendetegnet hende på andre felter," lyder det.

Hun markerer sig ved at være interesseret i detaljerne, hun er interesseret i at få synspunkterne omkring en sag belyst, før hun træffer en beslutning.

Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet

Hans kollega, Anne Honoré Østergaard (V), er næstformand under Ane Halsboe-Jørgensen i Uddannelses- og Forskningsudvalget og også opstillet i Nordjylland, har et "generelt indtryk af", at hun ikke inddrager oppositionen ret meget i politiske overvejelser.

"Jeg sidder i flere andre udvalg, hvor vi er blevet inddraget mere i den overordnede strategi og bliver taget mere med i, hvad visionerne er (i udvalg under andre ministre)," siger hun og tilføjer, at den nye kulturminister mangler evnen til virkelig at markere sig politisk - noget den afgående kulturminister Joy Mogensen også er blevet kritiseret for.

"Hun virker ikke som en, der kommer ind på et område og virkelig får sat sit aftryk. Men hun kan jo modbevise mig – det kan være, at den her post passer hende bedre," siger hun.

Detaljeorienteret og lyttende

I løbet af sine godt to år som uddannelses- og forskningsminister har hun løbende været i dialog med landets universiteter, herunder Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet. Ifølge ham har samarbejdet med ministeren været kendetegnende ved en åben og direkte dialog, hvor hun har udmærket sig ved at være lyttende over for ham og sektorens synspunkter.

"Hun markerer sig ved at være interesseret i detaljerne, hun er interesseret i at få synspunkterne omkring en sag belyst, før hun træffer en beslutning," siger han og tilføjer, at han ud fra sine erfaringer med hende mener, at hun vil gå systematisk til værkst med det kommende medieforlig.

"Jeg tror, hun vil gå til opgaven, som hun er gået til opgaven i vores sektor. Altså hun vil sætte sig ind i substansen, og så vil hun tage møder med kredsen og lytte til alle parter og dernæst gå til forhandlingsbordet og finde et forlig. Jeg synes, hun er karakteriseret ved, at hun prøver at være integrerende for de forskellige synspunkter," lyder det.

Som person vil Per Michael Johansen beskrive hende som "humoristisk, smilende og imødekommende."

Hos Dansk Magisterforening har formand Camilla Gregersen ligeledes samarbejdet med hende i løbet af de seneste to år. Hun fremhæver, at Ane Halsboe-Jørgensen er kendetegnende ved sin måde at indgå i dialog på.

"Ane Halsboe-Jørgensen er en af de ministre, som man faktisk kan indgå i en dialog med på sociale medier. Der er nogen, der trækker sig mere tilbage og har en afstand til verden og sit område. Sådan er hun ikke, er min oplevelse," lyder det fra Camilla Gregersen, som også er medlem af Dataetisk Råd.

"Jeg håber, at hendes politiske erfaring gør, at hun bliver en stærk minister for kulturen. Under coronakrisen er der gået så mange job tabt i branchen, og der er virkelig brug for et løft til området. Og så står vi over for medieforhandlingerne og et større opgør med techgiganterne. De har så meget styring med, hvad vi ser, og det er jo i sidste ende en trussel mod vores demokrati. Vi skal have tøjlet techgiganterne og deres store indflydelse på samfundet, og den opgave er jeg helt sikker på, at hun kommer til at løfte," siger hun.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs