MediaWatch

Forsker: Overdrevent fokus på falske nyheder kan true demokratiet

Flere regeringer omkring i de vestlige lande ønsker at vedtage love målrettet bekæmpelse af falske nyheder og misinformation i samfundet. Men er der for voldsomt fokus på området og udfordringerne med falske nyheder, kan det gå ud over demokratiet, lyder det fra dansk forsker.

Foto: Joachim Adrian/Ritzau Scanpix

Det kan være direkte skadeligt for demokratiet, hvis ønsket om at bekæmpe fake news resulterer i lovgivning, der risikerer at underminere en af de grundlæggende elementer i et demokrati – borgernes ret til at udtrykke sig. Sådan lyder advarslen fra den danske forsker og ph.d.-studerende i medie- og kommunikationsvidenskab på Malmö Universitet, Johan Farkas, i Berlingske.

"Problemet med begrebet fake news er, at det er politisk frem for videnskabeligt eller vidensbaseret. I flere lande kan vi se, at der bliver implementeret love imod fake news, hvor det simpelthen bliver ulovligt at sprede falske nyheder. Og det er nogle risikable løsninger, for de understøtter ikke det, der er kernen i et demokrati: At borgerne kan komme til orde," siger han til avisen.

Johan Farkas' frygt er, at de politiske tiltag i sidste ende kan forværre demokratiet. Han peger som eksempel på en lov i Frankrig, der blev vedtaget forrige år, som giver domstolene videre beføjelser til at bestemme, hvorvidt historier er falske nyheder eller ej. Det åbner op for en risiko for, at personer kan blive dømt for at bruge deres grundlovssikrede ytringsfrihed, skriver Berlingske.

EU-Kommissionen efterlyser større skridt fra techkoncerner mod misinformation

Facebook-grundlægger i kronik: Journalistik er vigtigere end nogensinde

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere