MediaWatch

Tre journalister dræbt på en uge i Mexico

Mexicanske medier efterlyser bedre beskyttelse fra myndighederne, efter ni journalister er blevet dræbt i landet i første halvdel af 2019.

Kisten med journalist Jorge Ruiz Vázquez, der blev fundet dræbt i sit hjem fredag, køres bort Foto: Oscar Martinez / Reuters / Ritzau Scanpix

Journalister i Mexico arbejder i stigende grad med livet som indsats, skriver The Guardian. Mordraten på journalister er vokset i 2019, hvor ni reportere er blevet dræbt i årets første del – de seneste tre mord har fundet sted inden for den seneste uge.

Senest blev reporteren Jorge Ruiz Vázquez fra avisen Gráfico de Xalapa skudt sent fredag ​​aften i Actopan i staten Veracruz, der er blandt de værst ramte mexcikanske stater ifølge The Guardian. Han stod over for at skulle vidne i en sag om påstået korruption og trusler fra en borgmester, der var centrum for korruptionsanklagerne.

"Der er en frifindelsesate på 99 pct. og ingen politisk vilje til at opklare disse forbrydelser. Der er kun retorik fra regeringen," siger Miguel Ángel Díaz, udgiver af online-avisen Plumas Libres, der har base i Veracruz, til The Guardian.

I sidste uge blev en reporter i Guerrero-staten skudt og dræbt, og en anden journalist, der dækkede politiet, blev fundet myrdet i bagagerummet på en bil.

Siden 2000 er 152 journalister blevet dræbt i landet ifølge Den nationale Menneskerettighedskommission i Mexico. Ved regeringsskiftet i landet sidste år lovede præsident Andrés Manuel López Obrador at sætte ind over for drabene, men udviklingen er forværret at dømme efter talene.

Ifølge pressefrihedsorganisationer er det svært at sige, hvem der har ansvaret for volden. Ifølge en professor i journalistik udspringer den i en mudret gråzone mellem den organiserede kriminalitet, der er relateret til narkohandel, og offentlige myndigheder.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere