MediaWatch

Kommission for ytringsfrihed forsinket igen – bliver først færdig til efteråret

En ytringsfrihedskommission, som blev nedsat i december 2017, skulle have været færdig med arbejdet i begyndelsen af 2019. Nu lyder det, at kommissionens resultater først kan offentliggøres til efteråret.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I 2017 nedsatte daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) en ytringsfrihedskommission, som skulle fremlægge sine resultater i løbet af 2018. Siden lød det, at kommissionen blev forsinket og derfor først færdig i begyndelsen af 2019 – og nu er det så udskudt endnu en gang, skriver solidaritet.dk.

Kommissionens formand, Nils Bernstein, tidligere nationalbankdirektør, oplyser, at arbejdet stadigvæk pågår.

"Jeg kan bekræfte, at vi ikke er færdige endnu. Der er tale om en ganske omfattende opgave. Det er min forventning, at arbejdet kan afsluttes i løbet af efteråret," siger han til solidaritet.dk.

Baggrunden for kommissionens arbejde er, at et flertal i Folketinget i maj 2016 blev enige om, at der skulle igangsættes en undersøgelse af ytringsfrihedens rammer og vilkår i Danmark. En ytringsfrihedskommission blev nedsat og præsenteret af VLAK-regeringen i december 2017.

"Friheden til at ytre sig er en af de vigtigste forudsætninger for vores demokrati og samfund. Derfor skal vi sikre os, at rammerne for den frie debat, som vores samfund bygger på, er stærke nok. Det kan vi kun gøre, hvis vi har et solidt fundament at stå på, og det får vi med Ytringsfrihedskommissionens arbejde," sagde Søren Pape Poulsen.

Kommissionen skulle afslutte arbejdet i løbet af 2018, lød det i første omgang, men i foråret 2018 orienterede justitsministeren Folketinget om, at kommissionens arbejde først ville være klar i første halvdel af 2019. Dengang lød det, at forlængelsen skulle sikre, at kommissionen fik den fornødne tid til at komme hele vejen rundt om den stillede opgave.

Kommissionen består af i alt 10 medlemmer, som tæller flere mediefolk. Herunder seniorforsker ved Cato institute og tidligere udlandsredaktør på Jyllands-Posten, Flemming Rose, chefredaktør for Altinget Jakob Nielsen, tidligere udlansredaktør på Berlingske Anna Libak og forskningschef Vibeke Borberg fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Mere fra MediaWatch

Top 20: Sæsonfinaler trak færre live-seere

Efterårets største danske underholdningsformater rundede sæsonen af i sidste uge, men i modsætning til sidste år nåede finaleprogrammerne med en enkelt undtagelse ikke over en mio. live-seere.

Nent udfaser Viafree og går i partnerskab med ViacomCBS

Nent trækker i 2022 stikket på sin reklamefinansierede streamingplatform i Norden, Viafree, til fordel for et partnerskab med en af verdens spillere inden for annoncefinansieret streaming. Nent skal fortsat stå for lokalt annoncesalg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs