MediaWatch

Venstre kan nedlægge veto over for ændring af offentlighedslov

Flere partier ønsker at få gennemført lempelser af offentlighedsloven, når en ny regering er dannet. Men udfaldet af valget grundlovsdag gør, at Venstre sammen med Socialdemokratiet kan blokere for ændringer.

Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Selvom flere partier i rød blok – både SF, Enhedslisten og Radikale Venstre – ønsker at få lempet bestemmelser i offentlighedsloven, kræver det en overbevisning af enten Venstre eller Socialdemokratiet, hvis det skal realiseres. Det skriver Politiken.

De tre potentielle støttepartier har alle givet udtryk for, at de under bl.a. regeringsforhandlingerne vil forsøge at presse Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til at opsige forliget bag offentlighedsloven. Men da S sammen med V har et snævert flertal på 91 mandater i Folketinget efter valget grundlovsdag, behøver partiet ikke at ændre noget, hvis også Venstre står fast på at beholde den eksisterende aftale.

"Socialdemokratiet har ikke opsagt noget forlig, og Venstre har heller ikke opsagt noget forlig, og derfor er der, som jeg forstår det, stadig et forlig, fordi Venstre og Socialdemokratiet har flertal. Derfor kan man kun ændre, hvis vi er enige om det, og det vil også inkludere Venstre," siger Venstres ordfører på området, Jan E. Jørgensen, til Politiken.

Det er baseret på et svar til SF's gruppeformand, Jacob Mark, fra finansministeriet, hvor Krisitian Jensen (V) i november fortalte, at hvis et forlig opsiges af ét eller flere partier med virkning fra folketingsvalget, vil forliget stadig gælde, hvis de resterende partier repræsenterer et flertal.

Både SF og Radikale opsagde ellers forliget før valget, men det vil altså ifølge avisen være underordnet, såfremt hverken S eller V føljer trop. Socialdemokratiet har ikke ønsket at svare på, om partiet er enigt i, at forliget stadig eksisterer.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs