MediaWatch

Rød blok vinder folketingsvalget

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet går dog svære regeringsforhandlinger i møde, viser valgresultat.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Stemmerne ved folketingsvalget Grundlovsdag er talt op og giver en valgsejr til rød blok. Det viser det endelige resultat.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ventes dermed at få chancen for at danne en ny regering.

"I har valgt, at Danmark skal have et nyt flertal, og Danmark skal have en ny retning. Og I har valgt, at Danmark skal have en ny regering," siger hun henvendt til vælgerne i sin sejrstale.

"Det er en historisk stor sejr," siger hun om rød bloks 91 mandater.

Men der er lagt op til vanskelige forhandlinger. De Radikale, som stiller en række krav til Mette Frederiksen for at støtte hende som statsminister, er fordoblet i størrelse og har nu 16 mandater.

Også SF er fordoblet fra 7 til 14 mandater, mens Enhedslisten går et mandat tilbage. Fra 14 til 13.

Socialdemokratiets valgresultat er ikke prangende som sådan. Godt nok går partiet et mandat op fra 47 til 48, men på landsplan går partiet fra 26,3 procent af stemmerne i 2015 til 25,9 procent i 2019.

Fremgang til Venstre

Selv om Lars Løkke Rasmussen må aflevere nøglerne til statsministeriet, har Venstre haft et fint valg.

Partiet øger antallet af mandater med ni, men blandt andet fordi Dansk Folkeparti mister hele 21 mandater, vippe magtbalancen over til venstre for midten.

Tidligere på aftenen tog DF-formand Kristian Thulesen Dahl ansvaret for partiets dårlige valgresultat, da han ankom til partiets valgfest i Snapstinget på Christiansborg ved 21-tiden.

Han havde været forberedt på nederlaget, for meningsmålingerne havde spået DF's nedtur i løbet af valgkampen.

Han siger, at partiet ikke har været "dygtigt nok".

"Det ansvar må jeg tage på mig som partiets formand," siger Kristian Thulesen Dahl. 

Partiet fik allerede en forsmag på valgnederlaget ved europaparlamentsvalget for halvanden uge siden, hvor partiet også blev mere end halveret. Her gik partiet fra fire mandater til et enkelt.

I alt 3.567.210 vælgere har stemt ved folketingsvalget. Det er 1,3 procentpoint lavere end for fire år siden.

Mere fra MediaWatch

Lav tilslutning fra kunderne til Netflix' spilleplatform

Inden udgangen af 2022 vil Netflix have fordoblet sit udbud af mobilspil. Men på de ni måneder siden lanceringen af de første spil, har kun en lille del af abonnenterne udvidet deres Netflix-forbrug fra TV til også at gælde gaming.

Efter 18 år er det slut med NFL på Viaplay

Siden 2004 har danske fans kunnet følge amerikansk fodbold på Viaplays kanaler, men nu er det slut: Markedet har forandret sig for meget, lyder det fra Viaplay Group, der hidtil har siddet på rettighederne.

Lindhardt og Ringhof ser gevinst i forskelligheder med nykøbte Clio

Med overtagelsen af edtech-selskabet Clio har Lindhardt og Ringhof Uddannelse forstærket sin topposition på markedet for lærermidler. En ny, samlet platform vil stå klar inden for ”et års tid”, siger direktør. Konsolideringen vil også betyde afskedigelser bl.a. af Clios adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs