MediaWatch

Mediejurist: Vi må ikke overlade ny offentlighedslov til Justitsministeriet

Et politisk flertal i Folketinget vil ændre den omdiskuterede offentlighedslov, og det er godt, mener jurist Oluf Jørgensen - så længe Justitsministeriet ikke får en finger med i spillet.

Hvis der efter valget stadig tegner sig et flertal i Folketinget for at ændre på offentlighedsloven, så sørg for at holde Justitsministeriet langt væk. Ellers bliver ændringerne ikke til noget af betydning. Sådan lyder det fra Oluf Jørgensen, mediejurist og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i et interview med Journalisten.

"Justitsministeriet er som system ikke interesseret i ændringer. Det har fået de regler, det gerne ville have. Igennem de seneste 20 år er det blevet ændret sådan, at lovforslag nu fremsættes i Folketinget med bindende forlig og uden indsigt i processen," siger han og anbefaler, at Folketinget selv står for processen og udelukker Justitsministeriet, som stod for arbejdet med den seneste offentlighedslov, som blev vedtaget i 2013.

Oluf Jørgensen peger på, at Justitsministeriet efter hans opfattelse dengang gik længere, end der var politisk mandat til. Fx blev der tilføjet bemærkninger til flere paragraffer i offentlighedsloven, som ifølge ham ikke blev påpeget og dermed ikke blev ordentligt forelagt politikere og eksperter. Justitsministeriet har ikke ønsket at kommentere Oluf Jørgensens udtalelser.

I en reform af loven foreslår Oluf Jørgensen, at der skal streges ni paragraffer og nedsættes et helt nyt ankenævn til at håndtere klager over aktindsigter.

Bredt flertal vil ændre offentlighedslov efter et valg

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere