MediaWatch

Børsens nyhedsdirektør: Medierne lever ikke op til sit ansvar

Mediernes fokus på sensation og konflikt har konsekvenser for den offentlige debat, mener Børsens nyhedsdirektør, Nikolaj Sommer, der råber vagt i gevær og sammenligner mediebranchens udfordringer med finanssektorens tillidskrise i en klumme i Børsen.

Foto: /Ritzau Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen

Selvom der er store forskelle mellem finanssektoren og medierne, er der også åbenlyse ligheder, mener Børsens nyhedsdirektør, Nikolaj Sommer, der i en klumme i Børsen går i kødet på medierne og sammenligner branchens udfordringer med finanssektorens tillidskrise.

Her beskriver Nikolaj Sommer, at mediernes krise er anderledes snigende end finanssektorens, men de to brancher deler samme dårlige omdømme. I kommentaren skriver Nikolaj Sommer dog, at der fortsat bliver lavet rigtig meget god journalistik – og kvaliteten af den er stigende. Men ifølge nyhedsdirektøren bliver der også bare lavet rigtigt meget dårlig journalistik, hvilket i sidste ende har konsekvenser for mediernes demokratiske hovedrolle.

”Det har konsekvenser for den offentlige debat, når medierne i artikel efter artikel har stor veneration for sensation og konflikt. Så besværliggør vi konstruktiv debat og fremmer populisme. Det har konsekvenser for borgernes opbakning til demokratiet, når nogle medier konsekvent udstiller magthavere og beslutningstagere som korrupte og utroværdige. Det har konsekvenser for borgernes verdenssyn, at vi tit har udfordringer med at formidle nuancer og helheder. Hvad gør vi som branche for at kompensere for systemfejl som disse (og mange andre)?,” skriver Nikolaj Sommer.

Som løsning peger han på, at ligesom finanssektoren i dag er blevet presset til at give svar for dens handlinger, skal medierne starte med at give "troværdige svar", før tilliden til mediebranchen kan genoprettes. Det store spørgsmål er, om medierne lever op til samfundskontrakten. Nikolaj Sommer svarer selv: "nej".

Mere fra MediaWatch

Kvinder i metoo-dokumentar kritiserer Politikens beskrivelse af Jes Dorph-sag

Politiken bragte i januar en ensidig og mangelfuld beskrivelse af de sager, Jes Dorph-Petersen blev beskyldt for i advokatundersøgelsen på TV 2, mener de kvinder, som står bag beretningerne. Kritikken "gør indtryk" på Politikens chefredaktør, Anne Mette Svane, som dog står ved den journalistiske behandling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs