MediaWatch

Anders Samuelsen beklager forløb om fortrolige oplysninger

Udenrigsministeren erkender, at kommunikationen i sag om fortrolige oplysninger har været utilfredsstillende.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Alastair Grant

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) beklager forløbet i sagen, hvor han har ladet forskere citere fortrolige oplysninger fra Udenrigspolitisk Nævn.

Det siger udenrigsministeren fredag i et åbent samråd i Folketingets udenrigsudvalg. 

Udenrigsministeriet gav forskerne tilladelse til at citere fortrolige oplysninger fra Udenrigspolitisk Nævn i forbindelse med en udredning om dansk krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan.

"Jeg beklager, at kommunikationen ikke har været tilfredsstillende. Udenrigsministeriet har ikke haft nogen intention om at agere imod Folketingets ønsker i denne sag. Derfor ville jeg ønske, at jeg havde sikret mig samtykke fra Nævnet først," siger Anders Samuelsen.

Samrådet er indkaldt af Dansk Folkepartis Søren Espersen og Socialdemokratiets Nick Hækkerup, der er henholdsvis formand og næstformand i Udenrigspolitisk Nævn. 

Søren Espersen lægger vægt på vigtigheden af tavshedspligten. 

"Det er væsentligt at understrege det her med tavshedspligten, som både regeringen og Udenrigspolitisk Nævn er helt enige om, at der skal være.Det er udgangspunktet for, at vi overhovedet kan have disse møder," siger han.

"Det er noget, regeringen beder om, det er ikke nødvendigvis noget, medlemmerne (i Udenrigspolitisk Nævn, red.) beder om, at der er. Men når regeringen beder om det, har vi fra vores side i Nævnet fuld ret til at forvente, at regeringen vil gøre det samme," siger han.

I trykken i december

Anders Samuelsen oplyser, at forskernes arbejde bliver offentliggjort 5. februar.

Udenrigsministeren har fået oplyst, at det gik i trykken i december, og det bliver offentliggjort uanset hvad. 

"Det er forskernes arbejde. Om så hele Folketinget pålagde mig at stoppe det, så kunne jeg ikke gøre det," siger han. 

Udenrigsministeren siger efter samrådet, at han er afklaret med, at det kan ende med en næse. 

"Det er selvfølgelig aldrig rart, for jeg forsøger at betjene Folketinget efter bedste evne og bedste intention. Jeg har ikke haft andet til formål. Det kan være, at jeg får min første næse, den tager jeg imod," siger Anders Samuelsen.

"Det er Folketingets beslutning. Folketinget er min arbejdsgiver, og hvis de ønsker at udstyre mig med en næse af en eller anden karat, så tager jeg den med i mit videre arbejde, med den fortsatte bestræbelse at undgå at få næser i fremtiden," siger han.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs