MediaWatch

Kritisk journalist dræbt af bilbombe i Malta

Journalist, som afslørede, at Maltas premierministers kone havde skjult penge i skattely i Panama, er dræbt.

En ambulance og flere politibiler ved det sted, hvor en kraftig bilbombe dræbte den undersøgende journalist Daphne Caruana Galizia i Malta. /ritzau/AP/Rene Rossignaud | Foto: /ritzau/AP/Rene Rossignaud

En kendt maltesisk journalist og blogger, der har beskyldt Maltas regering for korruption, er blevet dræbt af en kraftig bilbombe mandag eftermiddag.

Det bekræfter landets premierminister, Joseph Muscat, på en pressekonference.

Den 53-årige Daphne Caruana Galizia var en af Maltas mest kendte bloggere og undersøgende journalister. 

Hun har gennem længere tid afsløret sager om formodet korruption, som ofte involverede politikere fra den lille østat i Middelhavet.

Politiet siger, at hun blev dræbt, da hun kom kørende i en bil nær landsbyen Bidnija i det nordlige Malta. Tilsyneladende var bomben skjult i bilen.

Premierminister Muscat, som Galizia tidligere på året beskyldte for at have handlet i strid med reglerne, fordømmer drabet på hende. Han betegner det som "et barbarisk angreb på pressefriheden".

"Jeg vil ikke finde ro, før jeg ser retfærdigheden ske fyldest i denne sag," siger han i en udtalelse på maltesisk tv.

Galizias beskyldninger om korruption var årsagen til, at Muscat tidligere på året udskrev valg i utide. Et valg, som resulterede i, at vælgerne gav ham lov til at blive på posten.

Ifølge journalisten findes der beviser for, at Muscats kone ejer et selskab i skattely i Panama, og at der er flyttet store summer penge mellem dette selskab og banker i den tidligere sovjetstat Aserbajdsjan.

Både Muscat og hans kone benægter anklagerne.

Ifølge den maltesiske tv-station TVM er det kun to uger siden, at Galizia henvendte sig til politiet, fordi hun havde modtaget mordtrusler.

Nyheden om mordet på Galizia får den internationale organisation for undersøgende journalister, ICIJ, til at "opfordre de maltesiske myndigheder til at efterforske mordet og stille gerningsmændene ansvarlige". 

Herhjemme reagerer Foreningen for Undersøgende Journalistik. 

På Twitter skriver journalist John Hansen på vegne af foreningen: 

"Jeg opfordrer den maltesiske regering til at beskytte ytringsfriheden. Nu."

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Kritiseret aftale om rettighedsbetaling lagt på is, mediebureauer kigger efter alternativer til Facebook, DR dropper livekoncerter, podcastbureau udvider med nye formater, og lokale radio- og tv-stationer har fået inddraget deres sendetilladelser. Læs med, når vi gennemgår ugens største mediesager.

Producenter glæder sig over droppet aftale men afblæser ikke krise

En rettighedsaftale, som i måneder har betydet stop for udvikling af fiktion til streamingtjenester, blev torsdag forkastet af Create Denmark, og det er et skridt i den rigtige retning. Det mener bl.a. Producentforeningen. Nu pågår individuelle forhandlinger med tjenesterne, men det risikerer at trække ud til efter sommer, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs