MediaWatch

EU-kommissær vil nedsætte arbejdsgruppe for falske nyheder

Den nytiltrådte EU-Kommissær for det digitale område har flere initiativer på vej for at undersøge det stigende omfang af falske nyheder, som cirkulerer på internettet.

/ritzau/AP/Markus Schreiber
Foto: /ritzau/AP/Markus Schreiber

BRUXELLES - EU's digitale kommissær, Mariya Gabriel, er i gang med at forberede nedsættelsen af en ekspertgruppe, som skal rådgive hende om falske nyheder. Det fortalte hun til en gruppe journalister i sidste uge, skriver Euractiv, og da hun tiltrådte sin stilling i juli, er det en af de første politiske udmeldinger, hun er kommet med.

Ved samme lejlighed fortalte hun, at hun har planer om at lancere en såkaldt offentlig konsultation, som er et værktøj, EU-Kommissionen typisk bruger til at få inputs fra offentligheden om et bestemt område. Alle har adgang til at svare på konsultationen, og ofte vil den blive brugt som inspiration til et kommende arbejde med lovgivning.

Mariya Gabriel har endnu ikke besluttet sig for, hvorvidt hun vil tage initiativ til at skabe EU-lovgivning om falske nyheder. Hun gav dog udtryk for, at hun mener, at onlineplatforme som Facebook og Twitter har en form for ansvar for, hvad deres brugere poster på platformene.

"For mig er det også meget vigtigt at identificere bedste praksis, meget klart at identificere en mekanisme for koordinering og at finde ud af, hvad vi kan gøre som EU. Hvad er vores tilførte værdi til kampen mod fake news," sagde hun.

EU-Kommissionen arbejder i forvejen med at lave tiltag mod hate speech og andet ulovligt indhold på onlineplatforme. Allerede i maj sagde Andrus Ansip, der er vicepræsident for EU-Kommissionen, at den har planer om at lancere nogle krav for, hvornår og hvor hurtigt platformene skal fjerne ulovligt indhold.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Socialdemokratiet vil have Netflix til at betale til dansk indholdsproduktion, finansdirektøren i Berlingske Media stoppede, og North Media har vendt nedtur til optur takket være Postnord-krisen. Vil du have overblik over ugen, der gik i mediebranchen? Så læs med.

Tidligere DR-profiler: DR-struktur kan give uklarhed om magtfordeling

DR’s opbygning mellem på den ene side de producerende enheder som DR Nyheder og DR Kultur og på den anden side den strategiske chefredaktion i DR Medier, der sidder med ordrerbogen, skaber usikkerhed om, hvem der reelt bestemmer, ifølge flere kilder, som Berlingske business har talt med.

Dramatisk greb i DR’s Liberty vækker kritik

DR’s nye søndagssats, dramaserien ’Liberty’, der bygger på romanen af samme navn, får kritik forud for premieren søndag aften. DR gør romanen til et ”almindelig soap-agtigt familiedrama,” lyder det blandt andet.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere