MediaWatch

Megafon: Danskerne er skeptiske ved mediernes magt

Et flertal mener, at mediernes magt er for stor, viser Megafon-måling. Vurderingen er ude af trit med virkeligheden, men den udgør en trussel for mediernes troværdighed, lyder det fra medieforskere.

Polfoto/Jacob Ehrbahn
Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn

Opdateret mandag d. 24.07 kl. 11.40: Politiken har mandag erkendt, at artiklen, som MediaWatch her har citeret, er bygget på et mangelfuldt grundlag, idet to kategorier i Megafon-undersøgelsen var gledet ud, da spørgsmålene blev stillet. Konklusionerne er derfor forkerte. Politiken beklager, og det gør MediaWatch også.

Mediernes magt er for stor, lyder det i en måling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2. 56 pct. peger på medierne som en gruppe med for meget magt, mens medierne tillægges større indflydelse end eksempelvis politikerne og EU-institutionerne, skriver Politiken.

At medier opfattes som magtfulde, er en tendens, som Erik Albæk, der er medieforsker og professor ved Syddansk Universitet, ser som et resultat af mediernes synlighed. Men at medierne skulle være de mest magtfulde i samfundet, er en stor misforståelse, siger han og peger i stedet på politikerne og dernæst interesseorganisationerne.

"Der er et meget stort spring fra, hvor stor magt folk opfatter, at medierne har, til, hvor relativt lille magt medierne rent faktisk udøver. Folk misforstår, at det, at tingene foregår i medierne, er det samme som, at medierne sætter dagsordenen," siger Erik Albæk til Politiken.

Desuden er politikere siden 2000 begyndt at kritisere medier mere målrettet, siger Mark Ørsten, medieforsker og professor ved Roskilde Universitet. I dag ses det tydeligt med USA’s præsident, Donald Trump. Den øgede kritik smitter af på resten af befolkningen, og bundfælder den sig som manglende tillid til medierne, kan det give et demokratisk problem, mener Mark Ørsten.

Danskerne har lav tillid til sociale medier

Tidligere DR-værts interview med S-profil møder kritik

Journalistformand håber politiker trækker falsk historie tilbage

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere